Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • WK-jeugddammen: Ngawikromo wint onderonsje van Loedoer

WK-jeugddammen: Ngawikromo wint onderonsje van Loedoer

30/11/2021 18:36 - Terence Oosterwolde

Quincy Ngawikromo (l) en Phavan Basdewsingh (m) hebben al punten vergaard, Sagar Loedoer wacht nog op zijn eerste succes.

Quincy Ngawikromo (l) en Phavan Basdewsingh (m) hebben al punten vergaard, Sagar Loedoer wacht nog op zijn eerste succes.  

PARAMARIBO - Na twee dagen en drie speelronden in het jeugdwereldkampioenschap dammen hebben Quincy Ngawikromo (één winst en twee nederlagen) en Phavan Basdewsingh (twee remises en één nederlaag) elk twee punten vergaard en zit debutant Sagar Loedoer (drie verliespartijen) nog zonder winst. Het streven van delegatieleider en coach Don Carlos Elliot blijft nog steeds om ten minste één van de drie Surinamers in de top tien te krijgen.

Ngawikromo boekte in Szklarska Poręba, Polen zijn zege dinsdag in de tweede ronde toen hij landgenoot Loedoer tegenover zich had. In de eerste ronde van maandag verloor hij van Orest Slava van Ukraïne en dinsdagmiddag in de derde ronde van Danila Lapchuk van Wit-Rusland.

Loedoer moest zich ook gewonnen geven tegen Ricards Ositis (eerste ronde) en Nikita Bakulins, beiden van Letland. Basdewsing verloor in de tweede ronde van de Russische kandidaat-Federatiemeester Tamerlan Akhmerov, maar wist in zijn eerste en derde partij remises af te dwingen van Luuk Terweiden van Nederland en de Fransman Roger Florent.

Elliot prijst de jongens dat ze zich niet gemakkelijk gewonnen geven. "Er wordt gestreden. De jongens verliezen na vier uur, 4,5 uur, soms zelfs na vijf uren." Het verschilt zit er voor hem in het ontwikkelen van de strategieën. "De tegenstanders hebben een heel andere aanpak."

Volgens de coach stonden bepaalde partijen simpel remise, maar maakten kleine dingen het verschil. Hij neemt Loedoer als voorbeeld. "Hij speelt vrij goed positioneel, maar gaandeweg het midden van die game maakte hij twee missers, waardoor de tegenstander terreinwinst creërde."

Met nog zes ronden te gaan beseft Elliot dat de kansen nu moeilijker voor het Surinaamse trio zijn. "Maar nog niet helemaal verspeeld", benadrukt hij. "Laten we hopen dat de jongens er het beste van maken en dat we in ieder geval iemand in de top tien kunnen krijgen." In de vierde ronde speelt Basdewsing woensdag tegen Bakulins, Ngawikromo tegen Michail Petrov van Litouwen en Loedoer tegen de Italiaan Francesco Aielli.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina