Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BOS-bursalen Cuba ontvangen deel beursgelden

BOS-bursalen Cuba ontvangen deel beursgelden

01/12/2021 05:50 - Van onze redactie

Surinaamse studenten op Cuba kunnen weer wat vrijer ademenen. Een deel van hun beursgelden is namelijk overgemaakt.

Surinaamse studenten op Cuba kunnen weer wat vrijer ademenen. Een deel van hun beursgelden is namelijk overgemaakt.  

PARAMARIBO - De twintig bursalen die via het Bureau Onderwijs en Studiefaciliteiten (BOS) de gelegenheid kregen om te studeren op Cuba, halen opgelucht adem. "De beursgelden voor het jaar 2020–2021 zijn er. We zijn opgeroepen om de gelden te halen bij de ambassade op Cuba", laten ze opgetogen weten aan de Ware Tijd.

De studenten hebben een beurs van Cuba waarbij studie, onderdak en voeding worden betaald door het eiland. Echter, het beursgeld van 125 euro per maand voor de aanschaf van persoonlijke spullen, zoals hygiëne producten en kleding, zou door Suriname aan hen worden uitbetaald. De studenten hebben in het afgelopen jaar vaker aan de bel getrokken omdat dit bedrag al vanaf 2019 niet is gestort.

"We zijn heel erg blij en appreciëren het ook. We zijn ook opgetogen omdat onze vervallen paspoorten nu ook in orde zijn, we kunnen daardoor weer een keer naar huis komen. Dit nadat het al twee jaar niet is gebeurd door gebrek aan geld, maar ook doordat onze paspoorten vervallen waren", zeggen de studenten.

Maar er is ook bezorgdheid. "Wij vragen ons wel af wat is gebeurd met de gelden van 2019-2020 en 2021-2022. We hopen dat we daar ook snel over kunnen beschikken." Ze spreken verder de hoop uit dat de regering de belofte om pakketten te sturen voor hen nu ook inlost. "Nu Fly All Ways weer regulier vliegt op Cuba zou dit mogelijk moeten zijn."

Armand Achaibersing, minister van Financiën en Planning, heeft in eerdere gesprekken met de Ware Tijd gemeld dat via de Republic Bank mogelijk geld zou kunnen worden overgemaakt om schulden aan verschillende studenten en de Cubaanse overheid te betalen. Dat is door het embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba een ingewikkelde aangelegenheid. De minister had ook gemeld dat geld en goederen sturen via Fly All Ways werd bekeken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina