Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Tranen met tuiten

COLUMN: Tranen met tuiten

01/12/2021 14:00 - SERIEUS!?

COLUMN: Tranen met tuiten

Ivan Cairo  

We waren mooi op de goede weg; de terugweg uit de besmettingscrisis. De nieuw verkregen vrijheid heeft echter niet lang geduurd. Nauwelijks twee weken. Maar dat komt door ons eigen gedrag en de impotentie of misschien zelfs de onwil van de autoriteiten om toe te zien op strenge handhaving van de coronamaatregelen.

In mijn vorige column schreef ik al over het onlogische besluit van de regering om geen algehele lockdown af te kondigen voor 25 november, Surinames ultieme nationale feestdag. Dat de regering in haar kennelijke onmacht gezaghebbend te zijn bij de uitvoering en handhaving van het Covid-19-beleid zou grijpen naar de weg van de minste weerstand als er weer uitspattingen zouden zijn, stond voor mij als een paal boven water. Vorige week nog wees ik op de prijs van eigen verantwoordelijkheid.

Voorspelbaar, zoals al langer dan een jaar gebeurt, wordt weer eens de bevolking en haar gedrag aangemerkt als de belangrijkste redenen waarom de avondklok teruggaat naar negen uur 's avonds. Dat de zwaar getergde horecasector nu tranen met tuiten huilt vanwege de vervroegde avondklok, kan ik maar een klein beetje begrijpen. Maar het is voor een goed deel haar eigen schuld.

De afgelopen week ben ik langs verschillende populaire eet- en uitgaansgelegenheden gereden. Bij een enkele stak ik mijn hoofd naar binnen. Vrijwel overal was het elke avond tjokvol. In sommige werd gedanst en gefeest met livemuziek of een dj. Anderhalve meter afstand? Wat is dat? Het ging er gewoon 'pet-pet' aan toe, zonder mondkap. Alsof we niet worden belaagd door een virus dat piaw-piaw met ons speelt.

Dat horecagelegenheden weer twee uurtjes eerder dichtmoeten hebben ze helemaal aan zichzelf te wijten. Ze hadden na de versoepeling van de maatregelen alleen oog voor de inkomsten, geld. Hooguit stond er bij de deur een flesje handreiniger. Meer dan dat was er op een heleboel van de plaatsen waar drommen mensen bij elkaar kwamen niet. Werden gasten gecontroleerd of ze volledig waren gevaccineerd of zo? Dat heb ik niet kunnen waarnemen. Hadden de uitbaters de eigen verantwoordelijkheid serieus genomen dan hadden ze erop moeten toezien dat deze taferelen zich niet voordeden bij hun stekkie. Helaas.

Is het terugbrengen van de avondklok naar negen uur 's avonds dé oplossing? Zal het feit dat mensen twee uren minder op straat mogen blijven effect hebben op de verspreiding van het virus? Ik durf te wedden van niet. De oplossing ligt, zoals ik het zie, in een strakkere handhaving. Strengere sancties en voorbeeldfunctie van de autoriteiten. Zo lang het volk ziet dat hoogwaardigheidsbekleders en figuren die aan hen zijn gelieerd of allerlei lijnen hebben ongestoord feesten, zal er geen verandering komen in de houding van zij die ook willen feesten. Dat meten met twee maten draagt bij aan de weerbarstige houding van een deel van de bevolking. Daar schieten we geen meter mee op in het terugdringen van de coronacrisis.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina