Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geachte collega, gaarne testen op hiv'

'Geachte collega, gaarne testen op hiv'

01/12/2021 08:06 - Consuela Raalte

Vandaag wordt Wereld Aidsdag herdacht.

Vandaag wordt Wereld Aidsdag herdacht.  

PARAMARIBO - Marten Colom (58) kreeg in 1998 blaasjes aan zijn rechtervingers. Volgens de diagnose was het herpes zoster (gordelroos). De dermatoloog verwees hem met een vastgeniet briefje, dat hij uit nieuwsgierigheid opende. Hij kan zich nog goed heugen wat in de brief stond: "Geachte collega, gaarne op hiv testen." Vandaag, 1 december, is Wereld Aidsdag.

In eerste instantie wilde Marten Colom weglopen omdat hij zijn status niet wilde weten. Uiteindelijk liet hij zich toch testen en na weken wachten - "het was een ware hel" - kwam op 29 september de uitslag. Toen hij zich voor het resultaat meldde, werd hem aangeboden plaats te nemen, iets wat de voorgaande keren nooit was gebeurd. "Stop! U kunt me gelijk zeggen. Heb ik het of heb ik het niet?"

De dokter antwoordde bevestigend en zei direct dat er in Suriname nog geen medicatie is. Colom vroeg daarop als het bekend was wanneer hij zou sterven. "Het kan vandaag, morgen, over een jaar of over twee jaar, we weten het niet...", zei de arts. Na dat moment kon Colom zich niets meer heugen. Het kostte hem twee jaar om zich bewust te worden van zijn situatie.

Met Jolanda Verdies (60) was het niet anders. Nadat ze in januari 2006 positief werd getest, heeft ze de uitslag zeker een jaar voor zichzelf gehouden. Ze tapete al de papieren over haar medische toestand dicht en haar arts vroeg ze extra discreet te zijn met haar medisch dossier. Hij kreeg alleen toestemming het aan de familie te vertellen als ze zou sterven.

Een jaar met dit geheim rondlopen heeft zijn tol geëist. In 2007 belandde Verdies met ernstige hartkloppingen op de intensivecareafdeling. Achteraf bekeken vraagt ze zich af waarom ze zolang niets heeft gezegd. Haar familie heeft haar nooit gediscrimineerd. Integendeel, ze zijn meer van haar gaan houden en hebben haar juist altijd ondersteund. Na dat moment begon haar leven weer goed te gaan.

Colom zat tot vorig jaar in een relatie van twintig jaar. Verdies heeft een platonische relatie. "Ik heb een heel lieve man, hij doet alles voor mij en houdt van mijn kinderen." Tongzoenen en orale seks zijn dingen die ze al zeker vijftien jaar heeft afgezworen. "Soms een knijp in de borst of in de billen, maar seks hoeft voor mij niet. Ik ben al zestig en er zijn veel leukere dingen te doen dan seks."

*Lees het uitgebreide artikel in de Ware Tijd van 1 december

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina