Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • In Memoriam: Marcel 'Chambie' Lin Tsung

In Memoriam: Marcel 'Chambie' Lin Tsung

01/12/2021 20:51

Het ijzersterke team van de Caribbean Little Devils. Achterste rij: Regie Chelius (10), Henk Robinson (8), Marcel 'Chambie' Lin Tsung (11), Ronald Lin Tsung (12), John Chelius (7). Hurkend: Erik Wip (9), Schal (5), Marcel
Henar (15), Errol Snijders (14), Jimmy Karam.

Het ijzersterke team van de Caribbean Little Devils. Achterste rij: Regie Chelius (10), Henk Robinson (8), Marcel 'Chambie' Lin Tsung (11), Ronald Lin Tsung (12), John Chelius (7). Hurkend: Erik Wip (9), Schal (5), Marcel Henar (15), Errol Snijders (14), Jimmy Karam.  

PARAMARIBO - Marcel 'Chambie' Lin Tsung was één van de beste centers die Suriname ooit heeft gekend. Hij was als een leermeester voor jongere spelers als ik die, ondanks hun sprongkracht en basiskennis van uitblocken en screenen, in de rebound werden overtroefd door die oude speler die nog geen twintig centimeter de lucht inging.

Hij gebruikte zijn heupen om je uit balans te brengen, drukte zijn vol gewicht op je wanneer je voorover boog en zijn oksel ging over je schouders wanneer je rechtop tegen speelde. Het was altijd een leerles. Zo wist hij ook vaker centers van bezoekende buitenlandse teams te domineren.

Chambie was het vierde kind uit een gezin van elf. Hij begon bij Yellow Birds en stapte over naar CLD, waar hij tot veteranenleeftijd speelde. De sporter vertrok in de jaren zeventig naar Nederland, waar hij als één van de weinige Surinamers met een profcontract speelde.

We hadden vaker contact. Ik bracht af en toe vis voor hem thuis aan de Duikelaarstraat. Zijn favoriete vis was snoek. Hij belde me onlangs nog om een snoek voor hem te brengen. Chambie was een goede kok, die hield van levendige culinaire praatjes. Bij elke ontmoeting was het een luidruchtige gezelligheid. 'Sponga!!!' schreeuwde hij altijd dwars door de supermarket of slagerij heen.

Zijn overlijden kwam onverwacht. Hij was daarvoor een weekje ziek. De sportman had een goed onderkomen en een lekker leven. Tot zijn pensionering werkte hij voor het toenmalige ministerie van Openbare Werken en Verkeer. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. Het was een eer om tot één van zijn vrienden te mogen worden gerekend.

Bryan Spong

 

Naschrift:

Marcel 'Chambie' Lin Tsung werd geboren op 12 maart 1952. Hij speelde in z'n jongere jaren ook voor Kong Ngie Ton Sang en Patronaat. Met de Caribbean Little Devils behaalde hij het hoofdklassekampioenschap in 1975, 1977, 1983 en 1985. Chambie was ook een trouwe bloeddonor en werd hiervoor drie keer gedecoreerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina