Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Haperende handhaving

COMMENTAAR: Haperende handhaving

02/12/2021 12:00

COMMENTAAR: Haperende handhaving

 

TWEE POLITIEFUNCTIONARISSEN RAAKTEN vorige week gewond toen ze werden neergeschoten in een bar in een mall aan de Franchepanestraat. Niet in de 'line of duty', dus tijdens de uitoefening van hun werk, maar omdat ze ruzie kregen op een illegaal feest, nota bene tijdens de lockdown.

De mannen hebben naar verluidt ook zelf geschoten met hun dienstwapens, die ze tijdens dit privé uitstapje hadden meegenomen. Eén persoon kwam bij dit incident om het leven. Over wat zich daar precies heeft afgespeeld, is onduidelijk. De voorlichtingsdienst heeft daar geen mededelingen over gedaan. Als buitenstaander kun je wel concluderen dat die twee agenten goed fout zaten.

Als politiefunctionarissen hadden ze als geen ander moeten weten dat ze in overtreding waren door tijdens de lockdown op een illegaal feest aanwezig te zijn. En dat ze hun dienstwapen in hun vrije tijd bij zich droegen, is in strijd met alle regels die gelden bij het Korps Politie Suriname. Dat ze dat ook gebruikt hebben, maakt het alleen maar erger.

Het valt natuurlijk te betreuren dat ze bij het incident zelf gewond raakten, maar eigenlijk kan er maar één sanctie op het onverantwoordelijke gedrag staan: ontslag op staande voet. Echter, waarschijnlijk gebeurt dat niet en zullen we het nooit horen omdat ook deze kwestie door de korpsleiding zorgvuldig onder de mat zal worden geveegd, zoals dat zo vaak gebeurt.

Hoe kan je van de politie verwachten dat ze haar handhavende taak vervult, als ze niet eens in staat is erop toe te zien dat functionarissen zichzelf aan de regels houden? Vooral het naleven van de coronamaatregelen wordt door de dienders al maanden nauwelijks gecontroleerd, terwijl minister Kenneth Amoksi van Jusitie en Politie van alles belooft maar totaal niets doet, waardoor de handhaving blijft haperen.

Dus het mag geen verbazing wekken, dat het gros van de bevolking de regels overtreedt. En waarom zouden de commercieel zwaar getroffen horecagelegenheden zich aan de regels moeten houden als na sluitingstijd zelfs agenten voor vertier komen? Dus aan de ene kant valt het verzet tegen de vervroegde lockdown wel te begrijpen, anderzijds draagt het niet bij tot een oplossing.

Ook ondernemers zullen, hoe goed of kwaad dat ook gaat, hun verantwoordelijkheid moeten kennen én nemen. Maar nogmaals: als ze bij overtredingen zouden worden beboet, dan zou je dit soort burgelijke ongehoorzaamheid veel minder krijgen. Het is toch uiteindelijk de taak van de overheid om te handhaven, zonder aanzien des persoons. Maar die overheid schuift de verantwoordelijkheid af op de burgers. Als de handhaving vanaf het begin goed was aangepakt, waren er waarschijnlijk minder besmettingen en doden geweest en hoefde het land de vijfde golf, die over een paar weken toe zal slaan, minder te vrezen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina