Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Medische specialisten maandag in actie: ‘rek is eruit’

Medische specialisten maandag in actie: ‘rek is eruit’

02/12/2021 12:58 - Van onze redactie

Medische specialisten maandag in actie: ‘rek is eruit’

 

PARAMARIBO - De sectie Medisch Specialisten van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft na 'rijp beraad' besloten vanaf maandag in actie te gaan. Dat betekent dat alleen nog SZF-verzekerden die dringende medische hulp dan wel zorg nodig hebben, die niet kan uitblijven, zullen worden geholpen. De dienstverlening aan verzekerden van Assuria, Self Reliance, Parsasco en overigen zal normaal voortgang vinden, aldus de VMS donderdag in een persbericht.

De medische specialisten gaan over tot deze actie omdat zij van plaatsvervangend minister van Volksgezondheid, Krishna Matoera, hebben vernomen dat afspraken met het SZF op losse schroeven zijn komen te staan. Deze zijn vervat in een conceptovereenkomst. De regering had zes weken respijt vraagt, maar de medische specialisten konden zich, na een belegde vergadering, hierin niet vinden.

Ruim zes maanden geleden was een aanvang gemaakt met gesprekken met de SZF-directie om na circa zeven jaar "eindelijk een aanpassing van de tarieven door te voeren". Hieruit kwam een voorstel van het SZF om vanaf 1 juli 2021 de tarieven gefaseerd door te voeren. "Het is vermeldenswaard dat de overeengekomen tarieven door de inflatie en geldontwaarding in uiteindelijke waarde zelfs 40 procent lager uitvallen" dan in 2014 was onderhandeld.

Geen andere mogelijkheid

Desondanks waren de medische specialisten bereid, vanwege de economische crisis en het vertrouwen in de regering, dit offer te brengen en akkoord te gaan met het SZF-voorstel. Echter, na herhaaldelijk verzoek kwam het maar niet tot ondertekening van de conceptovereenkomst. De sectie betreurt het dat het zover heeft moeten komen, "maar ziet geen andere mogelijkheid dan tot acties over te gaan".

"Wij zijn de enige beroepsgroep die zo lang heeft gewacht op aanpassing van onze tarieven, steeds rekening houdend met de financieel-economische situatie het land. Maar nu is de rek er volledig uit. Het enige dat wij vragen, is nakoming van de gemaakte afspraken door de voltallige directie van het SZF."

De sectie vraagt begrip van de gemeenschap, met name van de SZF-verzekerden. Zij hoopt op een spoedige oplossing van het probleem, dat er naar haar mening "niet eens had hoeven te zijn, temeer daar de oorzaak niet bij onze sectie doch elders ligt".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina