Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Na drie jaar Minamata nog geen verminderd kwikgebruik

Na drie jaar Minamata nog geen verminderd kwikgebruik

02/12/2021 08:04 - Van onze redactie

Kleinschalige goudmijnbouw in district Brokopondo.

Kleinschalige goudmijnbouw in district Brokopondo. Foto: WWF Suriname  

PARAMARIBO - Suriname moet uiterlijk 31 december een Nationaal Actieplan (NAP) indienen om te laten zien hoe het gebruik van kwik gefaseerd zal worden verbannen. Het plan is in concept af, maar delvers die in de goudmijnbouw met kwik werken, zijn niet geconsulteerd. Dat zegt Farzia Hausil, die leiding geeft aan het project Mercury Phase Out. "Hoe zal dat kunnen werken als de mensen in het veld nog niet zijn geconsulteerd?" werpt zij op.

Suriname is dit jaar al drie jaar partij bij het Minamataverdrag en heeft zich gebonden aan het uitfaseren van kwikgebruik. "De goudsector is verreweg de grootste gebruiker van het giftig kwik", zegt Hausil. In het veld zelf is er niets te merken van een verminderd kwikgebruik of de intentie daartoe.

Sterker nog, uit veldbezoeken van Johannes Abielie blijkt dat het gebruik van dit giftig metaal alleen maar toeneemt. Hij  is projectcoördinator namens de Assocation for Responsible Mining (ARM) in Suriname. Hij opereert vanuit het kantoor van het Wereld Natuurfonds (WWF) dat Mercury Phase Out  uitvoert. "Er wordt nu meer in de heuvels naar goud gezocht omdat de kreken uitgeput zijn. Dat vereist veel meer gebruik van kwik."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina