Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho dringt aan op maatregelen en vaccinatie met opkomst Omicron

Paho dringt aan op maatregelen en vaccinatie met opkomst Omicron

02/12/2021 00:00 - Van onze redactie

Experts zijn drukdoende de omicronvariant aan nader wetenschappelijk onderzoek te onderwerpen.

Experts zijn drukdoende de omicronvariant aan nader wetenschappelijk onderzoek te onderwerpen. Foto: aldianews.com/Juan Ruiz Paramo  

PARAMARIBO - Terwijl experts de nieuwste Covid-19-variant Omicron onderzoeken, roept Carissa F. Etienne, directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho), op tot verhoogde vaccinatie en maatregelen om de best mogelijke bescherming tegen het coronavirus te garanderen. Ze onderstreepte dat er nog veel onbekend is over de nieuwe variant en dat onderzoek tijd zal nemen. Tot dan "is het niet duidelijk of Omicron gevaarlijker is dan de andere varianten of als het zorgt voor ernstigere klachten", aldus Etienne woensdag tijdens de media briefing.

In de Amerika's, die de afgelopen week 753.000 nieuwe Covid-19-infecties en meer dan dertienduizend doden registreerde, is Omicron tot nu toe vastgesteld in Canada en Brazilië. Echter, Etienne sluit niet uit dat de nieuwe variant binnenkort in andere landen opduikt. De Deltavariant is tot nu toe de meest dominante geweest in de regio.

Etienne onderstreepte dat de regio enorm kwestbaar blijft omdat slechts iets meer dan de helft van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied volledig is gevaccineerd. "De ongelijkheid zorgt ervoor dat de Covid-19-crisis wordt verlengd. Dat zien we nu weer met de opkomst van Omicron."

Ze riep regeringen op om de volksgezondheidsmaatregelen, zoals het dragen van de mond- en neuskap, te handhaven en het toezicht daarop te verdubbelen. "Hoe meer Covid-19 circuleert, hoe meer mogelijkheden het virus krijgt om te muteren en te veranderen."

De afgelopen week bleven de cases over het algemeen stabiel, maar waren de cijfers hoog in de Verenigde Staten en Canada en was er een afname in Mexico. Ook in de meeste landen in Centraal-Amerika was er een terugval in besmettingen. In de zuidelijke hoorn werd er een gestage toename genoteerd, terwijl er een flinke stijging was in het Caribisch Gebied, de Kaaimaneilanden en Anguilla.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina