Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Assertiever

COLUMN: Assertiever

03/12/2021 14:00 - REFLECTIE

Iwan Brave

Iwan Brave  

Even terug naar de ophef over de uiteindelijk afgeblazen bewieroking van drie ‘legendarische vrouwen van Suriname’ op Expo 2020 Dubai. Specifiek de reactie van ‘schaduwpresident’ Albert Ramdin, nadat het directoraat Cultuur ontluisterend onthulde geheel niet betrokken te zijn bij hoe wij ons daar cultureel etaleren. Op Radio ABC zei Ramdin dat bobojantje Cultuur dan maar ‘assertiever’ had moeten zijn.

Gelukkig voor hem (en pech voor ons) dat Suriname geen zuiver parlementair stelsel heeft, maar een halfbakken presidentieel. Anders was het einde coalitie. Althans in een volwassen democratie. Suriname is alles behalve dat. Ramdin deed voorkomen alsof hij een toevallig directoraatje een oorvijg gaf, maar hij desavoueerde zijn collega Marie Levens van Onderwijs. Formeel bestuurlijk zei Ramdin: "Levens had maar haar muil moeten opentrekken!"

Maar goed. Wel legde hij de vinger op een open zenuw: Suriname heeft inderdaad te weinig assertieve burgers of Surinaamse burgers zijn onvoldoende assertief. Dat is met de paplepel eruit geramd. Als kind vraag je niets, heb je geen mening en zelfs geen gevoelens van eigen waarde. Waar wordt dat assertieve extra eruit gelepeld? Juist: uitgerekend in ons onderwijs. Daarin is decennia bewust nauwelijks geïnvesteerd om, juist ja, het volk gedwee en dom te houden.

Dus Ramdin; als je assertievere directoraten wil, pomp dan geld in ons onderwijs en maak het Levensvatbaar! Gelukkig is vicepresident Ronnie Brunswijk een lichtpuntje. Genomineerd voor de 'West African Diaspora Awards'. Maar Brunsie kan niet afreizen vanwege een internationaal opsporingsbevel van Nederland. Awardsvoorzitter en 'professor' Babatunde Akinsanya schrijft hem troostend aanvurend: "Uw voormalige Nederlandse kolonisator is trouwens nummer één in de wereld met handel in heroïne en cocaïne, kinderporno, raamprostitutie en was initiator van de slavenhandel vanuit West-Afrika!" Kijk, dat is nou een assertiviteit om je vingers bij af te likken. Getuigt ook van zeer hooggeschooldheid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina