Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ook mensen met een beperking kunnen ‘grenzeloos’ dansen

Ook mensen met een beperking kunnen ‘grenzeloos’ dansen

03/12/2021 10:02 - Sharon Singh

Poco-poco-dansgroep Melati.

Poco-poco-dansgroep Melati. Foto: collectie Melati  

PARAMARIBO - “Dansen kent geen leeftijdsgrens en ook voor mensen met een beperking hoeven er geen grenzen te zijn bij dansen.” Dat stelt Ann Dragman, stonfutu van de jarige Melati. Deze poco-poco-dansgroep vraagt op de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, vrijdag 3 december, aandacht voor medeburgers met een beperking. Als voorbeeld haalt zij oud-turnster Karin Djojodikromo (41) aan. Die heeft het syndroom van Down en danst al tien jaar bij de groep.

Poco-poco is een populaire lijndans uit Indonesië. Vanaf het begin is ze omarmd door de andere leden. "Ik hou van dansen, maar ook van tekenen, kleuren en schrijven", zegt Djojodikromo. De poco-poco-danseres haalt alles uit het leven. In het verleden heeft ze Suriname internationaal vertegenwoordigd als turnster. In de Amerikaanse staat North Carolina en tijdens het Texas International Rhythmic Gymnastics in Texas won Djojodikromo zilveren en gouden medailles. Daar is ze met recht trots op.

Het Down-syndroom is een aangeboren afwijking die gepaard gaat met een verstandelijke beperking. Djojodikromo kwam bij Melati terecht toen haar moeder Christine zich inschreef en haar meenam, omdat ze haar niet alleen thuis wilde laten. Zaterdag bestaat de dansgroep zeventien jaar. Melati is daarmeee de oudste groep die de poco-poco danst.

Dragman: "Het is dit keer niet een bigi yari, maar met alles wat er om ons heen gebeurt, willen wij de samenleving toch bereiken met onze boodschap." En dat is, in het kader van de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, dat we familie en vrienden moeten motiveren om hun talent te ontplooien. "Laat je beperking je niet tegenhouden. Want wat is een beperking? Wij ouderen hebben meer gebreken. Karin heeft het Down-syndroom en zij volgt normaal de lessen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina