Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • HPSG blijft gemoederen bezighouden

HPSG blijft gemoederen bezighouden

04/12/2021 14:08 - Gerold Rozenblad

De regering en de Deense HPSG maakten op een persconferentie in maart de plannen bekend voor het opzetten van een waterstoffabriek.

De regering en de Deense HPSG maakten op een persconferentie in maart de plannen bekend voor het opzetten van een waterstoffabriek. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De overeenkomst ter afname van energie door de staat bij de Deense Hybrid Power System Group (HPSG) blijft de gemoederen bezighouden. Niet alleen in Suriname, maar ook in Denemarken. Nadat medio november het Deense blad Danwatch al publiceerde over schimmige bedrijfsconstructies en onbekendheid van de betrokkenen bij het waterstofproject, blijkt het bedrijf interne problemen te hebben veroorzaakt binnen een Deens advocatenkantoor.

DLA Piper, zoals het kantoor heet, stelt een onderzoek in naar hoever het bedrijf betrokken is bij HPSG. Het onderzoek komt nadat in eerste instantie hoofdpartner van het kantoor, Martin Lavesen, aan Danwatch had aangegeven dat de relatie tussen het kantoor en HPSG niet verder strekt dan dat het kantoor een standaardcontract had opgesteld voor HPSG.

De vraag naar de betrokkenheid van het kantoor kwam nadat Danwatch bemerkte dat HPSG op haar website meldde dat advocaat Per Buttenschon van DLA Piper administratief hoofd is van HPSG en dat het advocatenkantoor de meest belangrijke partner is bij het sluiten van financiële transacties. Eerst werd dit ontkend door Lavesen, maar Danwatch viste mailverkeer op tussen Buttenschon, HPSG en overheidsfunctionarissen in Suriname.

Bibis-minister Ramdin

Ook werd door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking bevestigd dat Buttenschon een belangrijke rol heeft gespeeld bij de onderhandelingen tussen de overheid en HPSG. De minister schrijft de krant, in antwoord op vragen of DLA Piper vanaf de start betrokken was via Buttenschon, dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij het positief ontvangen van het zakenvoorstel van HPSG.

Verder onderzoek bracht aan het licht dat dezelfde Buttenschon, die faillissement als specialiteit heeft, leiding heeft gegeven aan twee onroerendgoedbedrijven van Jesper NIelsen. Beide bedrijven gingen failliet. Nielsen schijnt een lang spoor te hebben van failliete bedrijven. Volgens Danwatch zouden dat ten minste twaalf zijn en opvallend genoeg werd eerst veel geld gesluisd door deze bedrijven alvorens die failliet gingen. Sedert 9 november, toen het onderzoek van Danwatch vorderde, is DLA Piper verwijderd van de website van HPSG als belangrijke partner.

Oppositie

Ondertussen hebben in Paramaribo de oppositiepartijen NDP en BEP voor de tweede keer gevraagd dat er wordt gesproken over HPSG. De eerste keer was dat ongeveer negen maanden terug. De NDP en BEP menen dat steeds meer informatie over HPSG hen bereikt die het daglicht moet schuwen. Ook vinden de partijen de overeenkomst, waarbij Suriname zich via een staatsgarantie heeft verbonden aan het afnemen van 100 megawatt voor 25 jaar, tegen een prijs van 0,11 US dollar per kilowattuur, een slechte deal.

Overigens, de oppositiepartijen willen ook nader worden geïnformeerd over de overeenkomst tussen Havenbeheer en de Amerikaanse Phoenix Development Holding Company, voor de bouw van een diepzeehaven in het westen van het land. Het vermoeden bestaat bij de oppositionele politici dat ook bij deze overeenkomst enge persoonlijke belangen spelen en niet het nationaal belang.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina