Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Doktersassistenten willen uit onvrede eigen vakbond

Doktersassistenten willen uit onvrede eigen vakbond

05/12/2021 10:59 - Jason Pinas

Doktersassistenten willen uit onvrede eigen vakbond

Foto: Pixabay  

PARAMARIBO - Doktersassistenten die in dienst zijn van particuliere huisartsen, willen op korte termijn een eigen vakvereniging oprichten. De beroepsgroep vindt dat ze op meerdere gebieden ondergewaardeerd is, terwijl kosten voor levensonderhoud drastisch omhoog zijn gegaan. "We worden altijd overgeslagen terwijl wij als doktersassistenten behoren tot de eerstelijnszorg", zegt één van de trekkers tegen de Ware Tijd. Om rancune te voorkomen wil zij voorlopig niet met naam in de media verschijnen. "Als mijn werkgever weet dat ik met zoiets bezig ben, kan ik straks misschien in problemen komen", zegt ze.

"We doen letterlijk al het voorbereidingswerk van de artsen, maar onze voorzieningen zijn nog aan de lage kant." Door de Covid-19-crisis is de financiële druk veel zwaarder geworden. Vooral omdat de regering wel koopkrachtversterking heeft gegeven aan ambtenaren, vindt de stootgroep dat ook zij daar aanspraak op maakt. "We horen dat de president aandacht geeft aan de zorgsector, maar hij praat niet over de doktersassistenten en verpleegkundigen die in de privézorg zitten."

De animo is na drie vergaderingen nog niet groot onder de beroepsgroep maar het uiteindelijke streven is ongeveer driehonderd doktersassistenten aan boord te krijgen. Op dit moment hebben gegadigden van drie poli's zich al opgegeven. "De groep bestaat voorlopig nog uit tien mensen, maar we gaan in de komende periode wel meer collega's vragen om te ondersteunen. We willen van elk huisartsenpraktijk ten minste één persoon als lid van de bond", licht ze het plan toe.

De minimaal honderd doktersassistenten die zijn afgestudeerd, zullen binnenkort ook worden benaderd om de stootgroep te joinen. Wat de prioriteiten van de bond zullen zijn, wordt nog niet prijsgeven. Wel wordt gestreefd naar een bepaald minimumloon en basispakket van secundaire voorzieningen voor de beroepsgroep. "We hebben bijvoorbeeld kleding- en vervoerstoelage, maar de bedragen zijn echt aan de lage kant. En het is al vele jaren hetzelfde."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina