Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ik heb slimmer gereden'

'Ik heb slimmer gereden'

05/12/2021 14:09 - Terence Oosterwolde

Jaïr Tjon En Fa (groen/27) in actie tijdens de Champions League.

Jaïr Tjon En Fa (groen/27) in actie tijdens de Champions League. Foto: SWpix.com  

PARAMARIBO - "Voor de eerste twee ronden heb ik niet echt kunnen trainen en ik heb dit weekend gewoon wat slimmer gereden. Ik denk dat dat het verschil heeft gemaakt." Dat is de analyse van de Surinaamse baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa op zijn betere prestaties tijdens de Champions League-races van het weekend in Londen. Hij schoot daardoor van de dertiende plek naar de vijfde plaats van het algemeen klassement na de 'Grand Finale van zaterdag.

Tjon En Fa, die een zwaar jaar achter de rug heeft met de Olympische Spelen (4-8 augustus), de Wereldkampioenschappen (20-24 oktober) en de Champions League (6 november-4 december), gaat nu genieten van een 'grote' vakantie. Zijn nieuwe seizoen start met de eerste Nations Cup in Glasgow (21-24 april). "Daarna is het doordrukken tot Parijs (de Olympische Spelen van 2024, … red.). Vandaar dat we nu een lange 'break' hebben, want die krijgen we tot Parijs niet meer."

Champions League

De Champions League werd dit seizoen geïntroduceerd door de Internationale Wielrenunie (UCI) in partnerschap met Discovery Sports Events. Beoogd wordt om met eenvoudige, korte races, uitgesmeerd over verschillende internationale ronden, het baanwielrennen toegankelijker en spannender dan ooit te maken. Deze competitie moet laten zien wat baanwielrennen kan zijn, wanneer de belangen groter zijn en alleen de besten meedoen.

Tjon En Fa, die zich via de wereldkampioenschappen (WK) wist te kwalificeren voor het elite evenement, prijst het initiatief. "De Champions League zelf is heel anders dan wat we normaal gewend zijn. En de hele productie eromheen vond ik wel heel leuk." Voor de renners was het enigszins anders. "De korte rusttijd is wel zwaar, maar je rijdt maximaal vijf wedstrijden, dus zo slecht is het niet", deelt de Surinamer zijn ervaring. De voorbereiding op dit meetmoment was daarom ook niet anders of speciaal. "We trainden gewoon normaal door tot aan de wedstrijden."

Ommekeer

Bij de eerste race - 6 november in Mallorca, Spanje - lag Tjon En Fa er direct uit. Hij werd op de sprint tweede in de eerste ronde (alleen de winnaar gaat verder) en vijfde in de eerste ronde van de keirin (de top twee stroomt door). Drie weken later volgde een identiek resultaat in Panevézys, Litouwen. Daar heeft hij een simpele verklaring voor. "Voor de eerste twee rondes heb ik niet echt kunnen trainen. Na de WK waren we op vakantie en hadden we gewoon wat rust. We zijn pas drie weken terug weer een beetje begonnen met trainen", legt hij uit.

In Londen, tijdens de derde ronde van vrijdag en de Grand Finale van zaterdag, stond een heel andere, getrainde Tjon En Fa op de baan in Lee Valley VeloPark. "Ik denk dat dat het verschil heeft gemaakt. Ik heb ook gewoon wat slimmer gereden." Hij won vrijdag heat 6 van de eerste ronde, werd tweede in zijn halvefinaleserie en uiteindelijk vierde overall op de sprint. Op de keirin werd hij tweede in heat 1 en derde in de finale, waardoor hij opklom naar de zevende plek in het algemeen klassement. Tijdens de Grand Finale werd hij op de keirin tweede in heat 3 en vierde in de finale. Op de sprint was hij de snelste in heat 3 van de eerste ronde, werd hij derde in de halvefinaleserie en overall vierde.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina