Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Afleggen vastleggen als immaterieel erfgoed

Afleggen vastleggen als immaterieel erfgoed

06/12/2021 00:00 - Tascha Aveloo

Clifton Braam (r) doet het aflegwerk al vijftien jaar en is al 2,5 jaar voorzitter van de afleggersfederatie.

Clifton Braam (r) doet het aflegwerk al vijftien jaar en is al 2,5 jaar voorzitter van de afleggersfederatie. Foto: privécollectie  

PARAMARIBO - Het dertigjarig bestaan van de Federatie van Aflegverenigingen in Suriname wordt 'gevierd' met het vastleggen van het afleggen als erfgoed. "Zoals Afro-Surinamers afleggen is het cultuur. Het is traditioneel en behoort daarom tot het traditioneel immaterieel erfgoed", vertelt voorzitter Clifton Braam aan de Ware Tijd.

Zijn federatie heeft een intentieverklaring getekend met het directoraat Cultuur om de tradities en ceremonieën bij het Afro-Surinaamse afleggen vast te leggen volgens de richtlijnen van het Unesco Verdrag inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.

In juli berichtte de Ware Tijd dat het afleggerswerk, dat oorspronkelijk uit Suriname komt, behoort tot de 185 vormen van erfgoed die zijn bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De Nederlandse overheid tekende in 2012 het Unescoverdrag.

Braam zegt dat met het uitbreken van Covid-19 in Suriname in maart 2020 de afleggers met vele uitdagingen zijn geconfronteerd. "In eerste instantie was het afwachten. Het (coronavirus, ... red.) was nieuw. Er kwamen afleg- en begrafenisprotocollen, waarin het aspect van afscheid nemen heel moeilijk was."

Mensen konden volgens de voorschriften niet op een waardige manier afscheid nemen van hun geliefden. "En dat is ook deel van onze taak om mensen daarin te helpen en begeleiden." Na gesprekken met de minister van Volksgezondheid mogen aflegverenigingen, die vallen onder de federatie, mensen die zijn overleden aan Covid-19 normaal afleggen.

Logo Federatie Van Aflegverenigingen In Suriname

Braam doet het aflegwerk al vijftien jaar. "De roep heb ik vanaf mijn 23ste ervaren middels dromen, maar was ik nog te jong. Toen mijn vader vijftien jaar geleden overleed, vond men dat ik rijp was om te worden ingewijd in het werk", vertelt Braam. In mei 2019 werd hij gekozen tot voorzitter van de Federatie van Aflegverenigingen in Suriname.

Volgens Braam is vanwege het ontstaan van de federatie, die nu meer dan zestig aflegverenigingen vertegenwoordigt, de organisatie enorm gegroeid. Hij is er trots op dat de overkoepeling vooral regelgeving en structuur heeft kunnen brengen in het werk. Dat wordt gezien als de grootste bijdrage aan het aflegwerk in het land.

Lees het volledige artikel in de Ware Tijd van maandag

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina