Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘De gebruikers zullen zelf de weg moeten aanpakken’

‘De gebruikers zullen zelf de weg moeten aanpakken’

06/12/2021 05:59 - Samuel Wens

‘De gebruikers zullen zelf de weg moeten aanpakken’

 

BROKOPONDO - “De eenheid tussen de dorpelingen van Asigron om samen ervoor te strijden dat de slechte weg naar hun dorp wordt aangepakt is door de partijpolitiek aan diggelen geslagen. Ik betwijfel of de weg gemaakt zal worden”, verzucht actieleider Edward Menig. Enkele toppers van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) in het district Brokopondo, die tijdens de barricade van de Afobakaweg vorige week maandag ter plaatse waren, deden volgens Menig de actievoerders beloften die naderhand niet bleken te kloppen.

"De Abop'ers zeiden aan de actievoerders dat machines van het ministerie van Openbare Werken onderweg waren naar het district om de slechte weg te komen maken. De weg is nog steeds niet gemaakt en er zijn geen machines hier aangekomen", meldt Menig. Henk Schmidt is van de Abop en schoolleider in het district. Hij bevestigt vanaf de wegblokkade met vicepresident Brunswijk te hebben gebeld. Die zou hebben beloofd dat de weg zou worden aangepakt, die boodschap werd door Schmidt aan de mensen overgebracht. "Maar het blijkt nu dat de weg niet is aangepakt."

Actieleider Menig zegt sinds de blokkade geen enkele medewerker van Openbare Werken (OW) in het district meer te hebben gesignaleerd, met uitzondering van de twee functionarissen die de slechte weg waren komen bezichtigen. "Geen personen, geen machines, geen aanpak, dus wordt weg nog slechter, want het regent momenteel veel."

'Geen budget'

OW-minister Riad Nurmohammed met de slechte situatie van de Asigronweg geconfronteerd, zegt ervan te weten. Zijn ministerie en Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) hebben 'geen budget'. Maar onderhoud aan de weg behoort tot de taken van ROS en valt om precies te zijn onder de districtscommissaris. Zonder financiële middelen kan Nurmohamed weinig aan de weg laten doen.

"Het jarenlange achterstallige onderhoud aan diverse wegen kunnen niet binnen twee jaar opgelost worden. Als de ministeries van OW en ROS in de toekomst meer middelen krijgen, zijn we in staat meer te doen. Voor nu zullen de gebruikers de weg zelf moeten aanpakken", is de boodschap van Nurmohammed.

Hij zegt aan de raad van minister te hebben voorgesteld om tol te vragen voor de zware trucks die de wegen van het binnenland kapot maken. Kapitein Henry Kaffe van Nieuw Lombé is ingenomen met dit voorstel van Nurmohammed. "Alle bruggen op de weg naar Atjoni zijn door deze zwaar beladen trucks kapot gemaakt." Het Commissariaat van Brokopondo onderhandelt momenteel met bedrijven die in het district actief zijn, waaronder Iamgold, om de weg te herstellen. "Maandag zullen wij weer actie voeren, want de weg is niet aangepakt", zegt Menig strijdlustig.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina