Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname en Nederlandse gemeenten gaan weer samenwerken

Suriname en Nederlandse gemeenten gaan weer samenwerken

07/12/2021 09:53 - (Bewerkt persbericht)

Burgemeester Jan van Zanen (l) en minister Albert Ramdin ondertekenen de samenwerking tussen Suriname en de VNG.

Burgemeester Jan van Zanen (l) en minister Albert Ramdin ondertekenen de samenwerking tussen Suriname en de VNG. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Suriname en de Nederlandse gemeenten gaan nauwer samenwerken. De overeenkomst daartoe werd maandag in Den Haag getekend door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, die voorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Met de ondertekening wordt de samenwerking die de afgelopen tien jaar vrijwel stil was komen te liggen, nieuw leven ingeblazen.

Doel van de samenwerking is om concreet op districtsniveau met projecten te helpen om het leven van de bevolking te verbeteren, leefbaarheid te vergroten en versterking van het lokale bestuur te bevorderen. "Niet alleen technische bijstand, maar duidelijke initiatieven, die merkbaar verbetering brengen in mensen hun leven", aldus Ramdin. Daarbij zal niet alleen de overheid, maar ook het klein- en middenbedrijf een rol moeten spelen.

Van Zanen: "Van alle kanten is er enorm veel energie bij lokale bestuurders en anderen om Suriname te steunen. Het wordt een herstart, waarbij Suriname de 'lead' zal hebben." Maandagavond vond op initiatief van de VNG en de Surinaamse ambassadeur Rajendre Khargi een eerste gedachtewisseling plaats tussen burgemeesters, wethouders en diverse bestuurders om de samenwerking op te starten.

Daarbij waren deelnemers met een Surinaamse achtergrond, onder wie burgemeester Franc Weerwind (Almere) en de wethouders Reshma Roopram (Berendrecht) en Kavita Parbhudayal (Den Haag) van de partij. Besloten werd om de tien districtscommissarissen van Suriname op korte termijn uit te nodigen voor een eerste virtuele ontmoeting om van Surinaamse kant te inventariseren welke behoeften er zijn.

Van diverse districten waren al initiatieven naar Nederland. Die kunnen nu gericht worden opgepakt in het kader van de samenwerking. Het is de bedoeling dat in de eerste helft van februari een delegatie van de VNG een bezoek brengt aan Suriname om verder te praten met de dc's, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina