Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Monique Nouh Chaia: 'Waardering voor kunst neemt toe'

Monique Nouh Chaia: 'Waardering voor kunst neemt toe'

08/12/2021 00:00

onique Nouh Chaia-Sookdewsing.

onique Nouh Chaia-Sookdewsing. Foto: Readytex Art Gallery  

PARAMARIBO - "We mogen niet ontevreden zijn over de ontwikkelingen de afgelopen twee jaar. Aan de ene kant hebben we het nog steeds financieel enorm zwaar door de economische crisis en de Covid-19-situatie, aan de andere kant hebben we een heleboel kansen gekregen om mooie projecten te doen binnen en buiten het land." Zo bijna aan het eind van het jaar maakt Monique Nouh Chaia-Sookdewsing, managing director van de Readytex Art Gallery, de balans op dat de waardering voor kunst in de samenleving toeneemt.

door Kevin Headley

Maar zij is van mening dat er meer Surinaamse kunst moet worden verkocht om de sector verder en sneller te ontwikkelen. In de afgelopen twee jaar zijn er door de coronapandemie weinig fysieke kunstactiviteiten georganiseerd. Sinds 14 maart vorig jaar zijn er bij de galerie geen recepties meer bij de opening van een nieuwe expositie. Vanwege de gesloten grenzen stortte de verkoop van Readytex Souvenirs and Crafts als belangrijkste verdiener en sponsor van de galerie in.

Devaluatie

De devaluatie van de Surinaamse dollar, begin 2020, trof het bedrijf al zwaar, maar door de uitbraak van het coronavirus stopte de verkoop abrupt. "Door de hoge koers hebben de mensen lokaal minder ruimte om iets extra te kopen. Kunst komt dan op de laatste plaats", blikt Nou Chaia terug. "Voor buitenlanders wordt het lokale product juist goedkoper en door aan hen crafts en souvenirs te verkopen hield het bedrijf zich in balans. Maar dat viel, met het sluiten van de grenzen, helemaal weg."

In 2020 is continu gewerkt aan het opbouwen van nieuwe samenwerkingen met lokale bedrijven en aan het agressief kenbaar maken dat vanuit het buitenland ook crafts en souvenirs kunnen worden gekocht. Elke dag een kunstwerk belichten, de achtergrond ervan, van welke kunstenaar het is en hoeveel het kost. Dat was een zware omschakeling. In april dat jaar werd begonnen met het versturen van berichten via WhatsApp naar kunstliefhebbers. Dit bestand groeit nog steeds. Ook via de mail wordt er informatie gestuurd over de werken die er zijn. 

Marketing

Naast het marketen van kunst en kunstenaars, die aangesloten zijn bij Readytex Art Gallery wordt actief gezocht naar mogelijkheden voor samenwerking met buitenlandse kunstenaars en organisaties. Zo nam kunstenaar Kurt Nahar met vijf werken deel aan de expositie 'InterSectionality', vormgegeven door Rosie Gordon Wallace, die achtereenvolgens in Washington, North Carolina en Miami werd opgezet en vervat in een gelijknamige catalogus.

Kunstenaars René Tosari, Kit-Ling Tjon Pian Gi, Sri Irodikromo, Sunil Puljhun, Reinier Asmoredjo, Dhiradj Ramsamoedj en wijlen Soeki Irodikromo hebben werk in de expositie 'No Ocean Between Us, art of the Asian Diaspora in the Caribbean', die achtereenvolgens te zien was in Kalamazoo, Michigan, San Antonio, Texas en Washington. 

De galerie deed in juni 2021 mee aan de Atlantic World Art Fair, opgericht door Lisa Howie van Bermuda, en maakte samen met acht andere vrouwelijke galeristen deel uit van de eerste virtuele kunstbeurs op www.artsy.net. Op deze manier worden de kunstenaars ook internationaal in de schijnwerpers geplaatst. Nouh Chaia-Sookdewsing geeft aan dat nog meer kunstenaars zich heel graag willen aansluiten bij de Readytex Art Gallery. Echter, de organisatie heeft momenteel de draagkracht niet om meer kunstenaars te accommoderen, ondanks ze dat graag wil.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina