Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho: 'Versnelde toegang tot vaccins moet prioriteit genieten'

Paho: 'Versnelde toegang tot vaccins moet prioriteit genieten'

08/12/2021 19:00 - Van onze redactie

De Paho roept op het vaccineren voort te zetten, maar daarbij de kwetsbare groepen niet te vergeten.

De Paho roept op het vaccineren voort te zetten, maar daarbij de kwetsbare groepen niet te vergeten. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "De nieuwe Covid-19-variant Omicron betekent niet per se dat zaken erger zullen worden, maar het betekent wel dat we extra waakzaam moeten zijn." Carissa F. Etienne, directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho), benadrukt daarom dat versnelde toegang tot vaccins cruciaal zal zijn om gemeenschappen te beschermen, vooral zij die het meest kwetsbaar zijn.

Tijdens haar wekelijkse media briefing liet Etienne doorschemeren dat twintig landen in de regio nog steeds niet de vaccinatietarget van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - 40 procent volledig gevaccineerden tegen eind van het jaar - hebben gehaald. Nu de Omicronvariant al in zes landen in de regio is vastgesteld, is het daarom zaak dat de bevolking sneller toegang krijgt tot vaccins. Ze dringt verder aan tot het blijven vaccineren en handhaven van volksgezondheidsmaatregelen.

Cijfers

De afgelopen week zijn er meer dan 782.655 nieuwe Covid-19-infecties gemeld en stierven 10.950 mensen in de Amerika's. Echter, blijkt slechts 55 procent van de burgers in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied volledig te zijn gevaccineerd. In sommige landen - Etienne noemde Guatemala, Haïti, Jamaica en Saint Vincent en de Grenadines - is de dekkingsgraad zelfs veel lager.

In Canada en delen van Mexico, alsook in de Zuid-Amerikaanse landen Bolivia, Peru en Colombia, was er de afgelopen week een stijging van besmettingen. In het Caribisch Gebied gaat Trinidad en Tobago nog steeds gebukt onder een toename van Covid-19-cases, ziekenhuisopnames en doden. Andere kleinere eilanden, waaronder de Kaaimaneilanden, ervaren ook een toename van infecties. Met uitzondering van Panama is er in Centraal-Amerika een afname in besmettingen. In Ecuador, Chili en Argentinië was er een drop in cases.

Langetermijnstrategie

Terwijl de regio "de sprint inzet om haar mensen te beschermen tegen het virus", moet er volgens de Paho-directeur alvast worden nagedacht over een langetermijnstrategie. Daarbij moet rekening worden gehouden met de houdbaarheid van de vaccins, hun impact op de verschillende leeftijdsgroepen en het gedrag van de nieuwe varianten. De verwachting is dat er deze week 1,6 miljoen doses Covid-19-vaccins worden verstuurd naar de regio. Later volgen er meer.

Etienne noemt het cruciaal dat "kwetsbare groepen, zoals onze inheemsen, de seniorenburgers en mensen met onderliggende aandoeningen, die daardoor een groter risico lopen" als eerste worden geholpen. Echter, de cijfers tonen aan dat in landen met een hoge overall dekking, de vaccinatie onder burgers ouder dan zestig jaar juist laag is. En in landen waar de vaccinatie achterloopt, gezonde mensen juist als eerste worden beschermd. "Dit gebrek aan prioritering is levensgevaarlijk omdat onze ouderen daardoor kwetsbaarder blijven en onze gezondheidssystemen gevaar lopen", waarschuwde Etienne.

Revolving Fund

Ze stipte ook het belang aan van langdurig en duurzaam toegang tot vaccins en benadrukte daarbij de cruciale rol van Paho's Revolving Fund - een mechanisme om vaccins aan te schaffen. Door het fonds is dit jaar al voor ruim één miljard US dollar ingekocht. "Via ons Revolving Fund zijn landen ervan verzekerd dat ze toegang hebben tot vaccins van kwaliteit tegen een redelijke prijs en via een transparant mechanisme."

Met het einde van het jaar in zicht, riep de Paho-directeur op tot "gelijkheid en paraatheid". "We hebben een betrouwbare toevoer van doses nodig, zodat onze Covid-19-vaccinatiecampagnes de ongelijkheid die lang onze regio heeft verdeeld niet groter wordt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina