Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Onder het vriespunt

COMMENTAAR: Onder het vriespunt

09/12/2021 12:00

COMMENTAAR: Onder het vriespunt

 

VOORMALIG PRESIDENT DESI Bouterse stond erom bekend dat hij van het reshuffelen van zijn kabinet een irritante gewoonte had gemaakt. In de tien jaar dat hij aan de macht was, werden niet alleen tientallen bewindslieden die niet voldeden vervangen, ook zij die in aanvaring waren gekomen met de NDP-top, mochten hun koffer inpakken. Zijn opvolger Chandrikapersad Santokhi doet het tegenovergestelde: er zijn tal van ministers die ondermaats presteren en in een echte democratie al lang vervangen hadden moeten zijn.

Er werd wat lacherig gedaan toen hij vorig jaar het nieuwe ministersteam als een dreamteam presenteerde, dat alle bestaande problemen in het land zou oplossen. Dat team is inmiddels door het ijs gezakt. Maar iedereen was er wel van overtuigd dat Albert Ramdin op Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking the best man for the job was. Zowel nationaal als internationaal gepokt, gemazeld en gewaardeerd, zou hij zijn taak met verve vervullen.

Echter, ruim anderhalf jaar later overheerst ook ten aanzien van hem vooral de teleurstelling omdat hij nauwelijks iets heeft bereikt. Zoals de hele regering nauwelijks gedane beloften heeft waargemaakt. Maar Ramdin spant wel de kroon met zijn fabels over 150 internationale investeerders, die Suriname vooralsnog massaal mijden als de pest, het geschutter met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de pijnlijke New Surfin-kwestie en recentelijk het HPSG-luchtkasteel.

Het is typerend dat Ramdin doet alsof er niets aan de hand is en ten aanzien van heikele kwesties, zoals bovenstaande, weigert hij tegenover Surinaamse journalisten openheid van zaken te geven. Over het dreigende HPSG-fiasco moest men het uiteindelijk doen met een vage en vrijwel onbegrijpelijke statement van de Communicatiedienst Suriname (CDS), waar de meeste mensen nauwelijks een touw aan konden vastknopen.

Afgelopen week maakte Ramdin wel vanuit Dubai een tussenstop in Nederland, waar hij de Surinaamse samenleving overigens vooraf niet over informeerde. Hij sloot daar een overeenkomst met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en gaf een interview aan een journalist van het NRC Handelsblad, die hij wel te woord wilde staan en tegenover wie hij wel (weliswaar summier en zeer onvolledig) inging op de kwestie-HPSG.

Ook Santokhi lijkt vaak buitenlandse journalisten meer te waarderen dan de Surinaamse. En als hij in eigen land wel wat zegt, dan is het doorgaans tegen de CDS of tegen stations waarvan hij weet dat die hem gunstig gezind zijn en geen lastige vragen stellen. Dit leidt tot wrevel doordat de media (en daarmee ook de bevolking) het idee krijgen niet serieus te worden genomen.

Het is al vaker gezegd: het staat haaks op de plechtig beloofde openheid die deze regering had beloofd te geven. Die is er nu vooral niet. Zo is er nog altijd geen helderheid gegeven over wat de recente teleurstellende Dubai-reis de belastingbetaler heeft gekost. Het zal in ieder geval meer zijn dan die negenhonderdduizend US dollar die de regering steeds zegt. Die cijfers kunnen toch zo op tafel worden gelegd? Door al die schimmige zaakjes die vooral heimelijk worden geregeld en de misstanden die onder de mat worden geschoven, is het vertrouwen in deze regering snel tot onder het vriespunt gedaald.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina