Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Test- en observatieruimte is boost voor speciaal onderwijs

Test- en observatieruimte is boost voor speciaal onderwijs

09/12/2021 05:54 - Van onze redactie

Unicef Suriname-vertegenwoordiger Faizal Tjon-A-Loi zei dat Unicef altijd een bijdrage zal leveren aan de ontwikkeling van het kind binnen het onderwijs.

Unicef Suriname-vertegenwoordiger Faizal Tjon-A-Loi zei dat Unicef altijd een bijdrage zal leveren aan de ontwikkeling van het kind binnen het onderwijs. Foto: OWC  

PARAMARIBO - In de nieuwe observatieruimte van het Pedologisch Instituut zullen kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben worden begeleid. Deze test- en observatieruimte moet worden gezien als een leertraject voor speciaal onderwijs aangepast aan de behoeften en noden van deze kinderen, schrijft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) woensdag in een persbericht.

Daniëla Rosario, hoofd van het onderdirectoraat Ontwikkelingsdienst van OWC, zegt dat met de ingebruikname van de nieuwe faciliteit het ministerie de eerste stap heeft gezet om de doelgroep toegang te bieden tot het onderwijs. Volgens haar is namelijk gebleken dat de kinderen van het speciaal onderwijs vaak een vergeten doelgroep zijn.

Dit werd min of meer beaamd door Faizal Tjon-A-Loi, vertegenwoordiger van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) in Suriname. Hij geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat er wereldwijd 250 miljoen kinderen met een beperking zijn, van wie slechts de helft de school bezoekt.

Unicef zal, zegt hij, altijd een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind binnen het onderwijs. Daarom is dit project in Suriname ook ondersteund. Tjon-A-Loi was vol lof over het team dat zes maanden heeft gewerkt aan de observatieruimte en gaf als advies mee om zich verder in te zetten voor het kind dat speciaal onderwijs nodig heeft.

Rosario heeft er bij het Pedologisch Instituut en het basis speciaal onderwijs (BSO) op aangedrongen om altijd hun stem te laten horen. Er zal moeten worden samengewerkt aan de transformatie. Met dit traject is er een stap gezet in de goede richting, meent het hoofd.

Het Pedologisch Instituut is opgericht om hulp te bieden aan professionals in het BSO door middel van observaties, diagnostiek, begeleiding en kennisoverdracht vanuit een multidisciplinair team. Het accent van de begeleiding ligt op preventie om uitval van leerlingen in het onderwijssysteem zoveel mogelijk te beperken.

De test- en observatieruimte van het Pedologisch Instituut, dat is gevestigd aan de Commewijnestraat, werd op 3 december in gebruik genomen. Dat was een bewuste keus; 3 december is namelijk de internationale dag voor mensen met een beperking.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina