Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Land moet af van overeenkomst met HPSG’

‘Land moet af van overeenkomst met HPSG’

14/12/2021 14:11 - Van onze redactie

NDP-fractieleider Rabinder Parmessar.

NDP-fractieleider Rabinder Parmessar. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De overeenkomst die de regering in maart is aangegaan met de Deense Hybrid Power System Group (HPSG) en diens Surinaamse NV, is niet in het voordeel of belang van Suriname. Er is te veel onduidelijkheid en de deal is ronduit nadelig voor het land. Daarom moet Suriname zo snel mogelijk afkomen van deze overeenkomst. Dat pleidooi hield NDP-fractieleider Rabin Parmessar maandag in het parlement tijdens de behandeling van het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) 2022-2026.

Volgens de overeenkomst zal HPSG voor het opwekken van groene elektriciteit een waterstoffabriek op plantage Breedervoort in Commewijne opzetten. Vooral de harde afspraak dat Suriname gedurende 25 jaar verplicht is om tegen een tarief van 11 US dollarcent per kilowatt (kWh) moet afnemen, is Parmessar een doorn in het oog. De bedoeling is dat het overschot wordt geëxporteerd. De afgelopen periode zijn door de Deense krant Danwatch talrijke onregelmatigheden gepubliceerd over de deal, de investeerders en initiatiefnemers van het project.

Parmessar merkte op dat als Suriname slechts 60 megawatt afneemt, het land toch voor 100 megawatt zal moeten betalen en dat 25 jaar lang. De NDP-fractieleider ging uitgebreid in op de deal en stelde daarover maar liefst achtenveertig vragen aan de regering. "De overeenkomst geeft een vieze smaak die lijkt op het geval van New Surfin NV, waarbij overigens dezelfde ministers betrokken waren. Wat een toeval dat HPSG Suriname NV rondom dezelfde periode het levenslicht heeft gezien als New Surfin", aldus Parmessar.

Zonder bewezen ervaring

Hij voerde ook aan dat HPSG Suriname in januari dit jaar is opgericht met een gestort en geplaatst kapitaal van omgerekend nog geen 5.000 US dollar. "Deze jonge NV, zonder enige bewezen ervaring op het gebied van het opzetten en opereren van een waterstoffabriek van zo een omvang", stelde Parmessar, "tekent met de regering van Suriname een miljardenovereenkomst op 19 maart 2021, in twee maanden na oprichting. DNA is op generlei wijze gekend bij deze overeenkomst."

Pas na maandenlang aandringen werd een kopie van de overeenkomst naar De Nationale Assemblee gestuurd. Parmessar wilde van de regering weten welke studie ze heeft gedaan om na te gaan als het land wel 100 megawatt stroom nodig heeft. "Welke zijn de overwegingen geweest om deze deal aan te gaan? Is dit weer een friends and family-deal?", wilde de parlementariër weten. De energie-opkoopafspraak vindt hij een molensteen aan de nek van het land. 

"Waar zijn de haalbaarheidsstudies waaruit gebleken is dat er thans behoefte is aan nog maximaal 100 Megawatt? Op welke wijze en van waar zal deze 100 miljoen dollar gegenereerd worden zodat wij aan de betalingsverplichting kunnen voldoen? Op basis van welk artikel uit de Comptabiliteitswet ontleent de regering de bevoegdheid om voor DNA te bepalen dat DNA 25 jaren lang de begroting moet goedkeuren voor deze extra minimaal 100 miljoen dollar?" Dit waren enkele van de reeks vragen die de NDP'er aan de regering voorlegde.

Parmessar voegde eraan toe dat de overeenskomst Suriname in moeilijkheden heeft gebracht. Hij pleitte ervoor dat de regering onafhankelijke deskundige juristen de overeenkomst tegen het licht laten houden, om te adviseren hoe zonder kleerscheuren van de overeenkomst af te komen. Parmessar stelde de president en de drie ministers die getekend hebben voor de deal verantwoordelijk voor het debacle. Eerder had NPS-voorzitter tevens coalitieleider Gregory Rusland al erop gewezen dat de overeenkomst nadelig is voor het land en dat dit ongedaan gemaakt moet worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina