Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho: 'Vaccinongelijkheid verdeelt regio'

Paho: 'Vaccinongelijkheid verdeelt regio'

16/12/2021 03:30 - Van onze redactie

Burgers in de regio moet makkelijk toegang krijgen tot betaalbare vaccins om Covid-19 het hoofd te bieden.

Burgers in de regio moet makkelijk toegang krijgen tot betaalbare vaccins om Covid-19 het hoofd te bieden. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In 2021 zijn de Covid-19-infecties verdrievoudigd en hadden gezondheidszorgsystemen moeite daarmee om te gaan, "maar leerden wij tegelijkertijd wat nodig is om het virus onder controle te krijgen". "Wij moeten de tekortkomingen in toegankelijkheid tot vaccins serieus aanpakken om ervoor te zorgen dat eenieder is beschermd", klonk woensdag de oproep van Carissa F. Etienne, directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho), tijdens haar wekelijkse media briefing.

Ze zei dat als 2020 en 2021 met elkaar worden vergeleken dit jaar zonder twijfel erger is geweest met meer dan 98 miljoen infecties en 2,3 miljoen coronadoden. Met het einde van het tweede jaar van de pandemie om de hoek, riep Etienne de regio op alle middelen aan te wenden om het virus onder controle te krijgen. Ze noemde vaccins, mond- en neusmaskers, sociale afstand houden en handhaving.

Ongelijkheid

Tot nu toe zijn er ruim 1,3 miljard Covid-19-doses toegediend in de Amerika's en is 56 procent van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied volledig gevaccineerd. Toch is dat geen reden voor een hoerastemming, want volgens de Paho-directeur hebben "miljoenen in onze regio niet eens hun eerste prik gehad". "De vaccinongelijkheid blijft onze regio verdelen en als we deze enorme ongelijkheid niet aanpakken, zullen we falen het virus onder controle te krijgen", waarschuwde ze.

Met het oog op het nieuwe jaar is niet alles kommer en kwel. Er zijn veelbelovende ontwikkelingen op medisch gebied die kunnen helpen het virus te behandelen, ziekenhuisopnames te beteugelen en doden te voorkomen. "Lessen geleerd bij het uitrollen van de vaccins moeten we meenemen. Landen moeten de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie, specialisten, wetenschappers en regelgevers, wiens taak het is om grondig de veiligheid en werking van medicijnen te controleren en te bepalen wanneer, waar en hoe die toe te dienen, opvolgen."

Samenwerking cruciaal

Maar de landen moeten nu ook voorbereidingen treffen om tijdige en betaalbare toegang tot nieuwe behandelingen te garanderen. De Paho-directeur onderstreepte de belangrijkheid van het verruimen van de regionale productie, "zodat landen niet compleet afhankelijk blijven van farmaceutische importen". De regio heeft volgens haar de technische expertise, een gevestigde productiecapaciteit, sterke regelgevende infrastructuur en een effectief gebundelde inkoopmechanisme via het Strategic Fund, dat, indien benut, zal bijdragen aan verhoogde toegang tot Covid-19-technologieën.

Het belangrijkste is dat de regio samen moet blijven werken. Grensoverschrijdende samenbundelingen zorgden ervoor dat vaccins in recordtijd konden worden ontwikkeld, varianten snel konden worden geïdentificeerd en landen hun reactie aanpasten gebaseerd op de jongste data. "Elke keer dat we samenwerkten, hadden we een doorbraak. Delen is cruciaal om deze pandemie te verslaan."

Data afgelopen week

In de afgelopen waren er meer dan 926.056 nieuwe Covid-19-infecties in de Amerika's, een toename van 18,4 procent met een week daarvoor. De Verenigde Staten en Canada hebben een heropleving van besmettingen, terwijl Mexico een gestafe terugval beleeft. In Centraal-Amerika is er ook een afname, met uitzondering van Panama.

In Zuid-Amerika was er in Bolivia voor het eerst sinds september een drop, maar stegen de besmettingen in Ecuador, Paraguay en Uruguay en bleven ze stabiel in Brazilië en Peru. In het Caribisch Gebied zijn infecties over het algemeen minder, behalve op Trinidad en Tobago, Saint Lucia en de Kaaimaneilanden, waar het hoogste wekelijkse incidentiecijfer in de Amerika's werd geregistreerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina