Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boosterprik kan nu al na drie maanden

Volksgezondheid dringt aan op boosterprik

22/12/2021 18:04 - Van onze redactie

Het ministerie van Volksgezondheid dringt erop aan de boosterprik te gaan halen.

Het ministerie van Volksgezondheid dringt erop aan de boosterprik te gaan halen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "In Suriname hebben we gelukkig nog geen besmettingen met de Omicronvariant, maar de kans is heel klein dat wij de dans ontspringen." Duidelijke taal van het ministerie van Volksgezondheid woensdag in een persbericht. Daarin wordt gesteld dat de booster het belangrijkste wapen is tegen de nieuwe variant van het coronavirus.

De gezondheidsautoriteiten hebben daarom besloten de termijn voor de boosterprik van vijf maanden terug te brengen naar drie. De extra injectie wordt gegeven aan mensen die volledig zijn gevaccineerd. Eerder was de minimumleeftijd al verlaagd naar achttien jaar. "Deze aanpassingen zijn vooral bedoeld om besmetting bij reeds gevaccineerden te beperken en daarmee de circulatie van het virus en besmetting van ongevaccineerden te beperken. Een derde boosterdosis beschermt bovendien extra tegen besmetting."

Volksgezondheid geeft toe dat de ernst van het ziektebeloop bij een Omicron-infectie nog niet bekend is. "Maar zelfs als deze mild zou zijn, kan het door de hoge besmettingsgraad toch verkeerd aflopen in Suriname. Ervaring leert dat, hoe mild de variant ook is, een bepaald percentage toch ziekenhuis- en intensieve zorg nodig heeft. Indien de variant zich hetzelfde gedraagt als nu in zuidelijk Afrika, Europa en de Verenigde Staten, zal de zorg binnen één tot twee weken de druk niet meer aankunnen", schetst het departement een somber beeld.

Weinig capaciteit

Door de hoge besmettelijkheid van de Omicronvariant raken er dagelijks meer mensen dan ooit besmet. "De kans is groot dat de zorg de vraag aan ziekenhuisopnamen en met name opname op de ICU niet meer aan kan", wordt in het vooruitzicht gesteld door het ministerie. Immers, wereldwijd blijkt dat Omicron in alle landen opnieuw een veel te grote druk op de zorg kan veroorzaken. Aangedikt wordt dat Suriname weinig capaciteit heeft en niet gemakkelijk toegang heeft tot extra capaciteit in het buitenland. "De zorg kan nu bovendien nog minder aan dan in eerdere golven. Door de braindrain en de continue druk vanwege Covid-19 is ons zorgsysteem letterlijk en figuurlijk uitgeput."

Dat is één van de redenen waarom wordt aangedrongen op inenting. "De volledige vaccinatie biedt naar verwachting nog wel voldoende bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname." Echter, het land heeft een lage vaccinatiegraad. De helft van de bevolking is niet voldoende beschermd tegen een eventuele ziekenhuisopname of erger. "Met de Omicronvariant in aantocht, is dat zorgelijk omdat deze bijzonder besmettelijk en voor niet-gevaccineerden waarschijnlijk wel gevaarlijk is." Aangegeven wordt dat in landen met een hoge vaccinatiegraad binnen één tot twee weken een dusdanig hoog aantal besmettingen zijn waargenomen. "Dat baart ons zorgen voor Suriname. Een dergelijke stijging van besmette personen zal in ons land tot dramatische taferelen leiden."

Duidelijk wordt gemaakt dat Suriname niet meer de luxe heeft om te kiezen tussen alle beschikbare vaccins. Deze week kreeg de regering rond de 65.000 doses AstraZeneca-vaccins van Spanje. Volksgezondheid benadrukt dat er geen reden is om de effectiviteit van dit vaccin in twijfel te trekken. "Dat is onterecht. Inmiddels staat vast dat de meeste personen, die in Suriname met dit vaccin zijn gevaccineerd, nog altijd voldoende zijn beschermd tegen een ernstig ziektebeloop en ziekenhuisopname."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina