Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voorzichtigheid geboden tijdens de feestdagen

Voorzichtigheid geboden tijdens de feestdagen

24/12/2021 19:00 - Arjen Stikvoort

Voorzichtigheid geboden tijdens de feestdagen

 

PARAMARIBO - We moeten de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk zien te beperken tijdens de feestdagen, waarschuwt directeur van het ministerie van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar- Sukul. De zorg is nog steeds ‘fragiel’, dus exra reden om tijdens kerst en Oud en Nieuw goed op te letten om de protocollen en de coronamaatregelen in acht te nemen. Het samenkomen van gezinnen, de vele contactmomenten, kan namelijk een transmissie van het virus zijn. “En daarvoor moeten we waken,” aldus Gajardhar Sukul.

Dat geldt niet alleen voor het zeer besmettelijke coronavirus, maar ook voor de overdracht van andere besmettingshaarden van micro- organismen. Gajadhar Sukul beklemtoont dat om een goede bescherming te krijgen het vaccineren de oplossing is. "Ben je nog niet beschermd, laat je vaccineren. Met een booster heb je immers drie verdedigers."

Ook als maandag het startsein wordt gegeven voor het afsteken van het vuurwerk, geldt de exta waakzaamheid van overdracht van het virus, zegt Gajadhar Sukul. "We moeten voorzichtig zijn met het afsteken van vuurwerk. Doe dit niet met teveel mensen bij elkaar. Want dat zijn ook transmissiemomenten." Ook wanneer er massaal boodschappen worden gedaan en men dat samen doet, moet men alert zijn en extra goed de voorzorgsmaatregelen opvolgen.

Naast het transmissiegevaar, kunnen er door het afsteken van vuurwerk ook persoonlijke ongelukken gebeuren die een extra druk leggen op de zorg. Dat moeten we zoveel mogelijk zien te voorkomen. "Want we moeten toe naar een stabielere zorgdienstverlening."

Uit de laatste samples die onderzocht zijn, is er geconstateerd dat de nieuwe Zuid- Afrikaanse coronavariant Omicron nog niet in Suriname is. "Dat willen we graag zo houden. Uit de samples bleek dat nog slechts sprake was van de rondwarende deltavariant", aldus de directeur van Volksgezondheid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina