Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Toerisme opschalen

COMMENTAAR: Toerisme opschalen

08/01/2022 12:00

COMMENTAAR: Toerisme opschalen

 

HET TOERISME HEEFT wereldwijd enorm te verduren. Ook nu weer met oprukkende Covid-19-cijfers zijn er landen die hun luchthavens sluiten of de toelating van vreemdelingen aan strenge voorwaarden onderwerpen, om zo de snelheid waarmee het virus zich verspreidt te vertragen.

Er is wereldwijd ook een zekere mate van ongehoorzaamheid. Mensen zijn coronamoe en willen na bijkans twee jaar weer eens hun vrijheid hebben. Suriname is daarin niet uniek en in veel landen hebben groepen mensen - vaak tegen de regels in - toch gefeest. 

Het is begrijpelijk dat de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata) nerveus wordt van al dat gefeest in de afgelopen dagen. De besmettingen nemen daardoor toe en de regering kan zich dientengevolge gedwongen voelen strengere maatregelen te nemen en misschien zelfs over te gaan tot een totale lockdown. De maat is kennelijk vol voor de Shata want toen delen in de horeca massaal de regels overtraden en vakantieressorts tegen de regels in toch opengingen tijdens lockdowns, liet ze haar stem veel minder luid horen. Maar liever te laat dan nooit natuurlijk, want de bezorgdheid van de organisatie is terecht. 

In gesprek met de krant laat de organisatie weten dat ze net was begonnen om samen met de regering het land weer te promoten, of de coronacijfers begonnen weer te stijgen. Afkijkend van landen zoals Curaçao is te zien hoe creatief de sector heeft ingespeeld op een periode zonder veel bezoekers tijdens de afgelopen periodes met een lockdown. 

Er werd geïnvesteerd in een virtuele beleving om gasten blijvend te interesseren. Het product werd bijgeschaafd en op allerlei virtuele manieren werd het Curaçao aangeboden via de partnerschappen die het Curaçao Toerismebureau had gesloten. Veel initiatieven werden door het toerismebureau zelf gefinancierd maar de gehele sector en de overheid daar hadden er vooral profijt van. 

In Suriname bleef het, zoals zo vaak gebeurt, wel heel stil in het toerisme de afgelopen twee jaar. Dat is ook te merken aan de moeilijke opstart nu. Veel horeca- en toerismebedrijven zitten met hun handen in het haar want het personeel is elders gaan werken en de nieuwe krachten moeten eerst geschikt blijken - horeca is namelijk een vak waar je hart echt in moet zitten. 

De stilstand, de achterstand en de financieel gebrekkige situatie in de sector geven een grimmig beeld van het weer opleven van de sector. De wederopstart van de vluchten van Copa Airlines van en naar Suriname is gelukkig een beetje licht aan het van de lange donkere toerismetunnel.

Het is de regering aan te raden de benodigde toerismewetten door de DNA te krijgen om eindelijk een toerisme autoriteit van de grond te krijgen die het land effectief kan promoten en met beleid de sector naar een hoger niveau kan tillen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina