Site: Desktop versie

Ex-militairen spugen hun gal over uitblijven betaling

20/06/2018 06:37 - Van onze redactie  
Ex-militairen spugen hun gal over uitblijven betaling

PARAMARIBO - “Er wordt zoveel geld uitgegeven aan het bezoek van de president van India, maar wij kunnen niet over onze vergoeding beschikken”, klaagt ex-militair Ronald Fernandes. Hij en andere vroegere strijdmakkers kwamen dinsdag bijeen om een petitie aan te bieden aan Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA). Zij kon hen niet ontvangen, maar dat zal volgens Waldo Jameson, secretaris van de Vereniging van Veteranen en Ex-militairen, dan maar op andere dag moeten gebeuren. 

Jameson wijst erop dat de mannen gewoonlijk vóór de 24ste van de maand hun geld kregen. Voor dit jaar is het de eerste keer dat ze moeten wachten op hun betaling. Hij hoopt niet dat dit een trend wordt. In de petitie die de ex-militairen willen aanbieden aan de DNA-voorzitter, staat onder meer dat sommige militairen 'zomaar' zijn ontslagen na de Binnenlandse Oorlog en de organisatie wil dat ze in ere hersteld worden.

"We hebben begrip voor de voorzitter die zich ook voorbereidt op het bezoek van de Indiase president", zegt hij. Echter, de ex- militairen zijn volgens hem verschrikkelijk boos op president Desi Bouterse die tijdens de Binnenlandse Oorlog bevelhebber was van het Nationaal Leger. "Hij laat ons in de steek en we zijn echt teleurgesteld in hem", blijft ex-militair Ronald Fernandes klagen.

Hij en ongeveer 250 ex-militairen krijgen maandelijks een resocialisatievergoeding van SRD 200. Ook wachten vijftig mannen op hun invaliditeitsuitkering van SRD 750. "Het zou beter zijn dat de Staat een bedrag aan ons uitkeert om een kleine onderneming te beginnen. We hoeven dan niet elke keer te wachten op een vergoeding", stelt Fernandes.

klik voor meer Vandaag