Site: Desktop versie

‘Als dit zo doorgaat, trekken we aan het kortste eind’

20/06/2018 07:51 - Jason Pinas  
NPS-assembleelid Gregory Rusland wil dat het college en de regering de Brokopondo-overeenkomstde serieus bespreken.

klik voor meer  meer...

NPS-assembleelid Gregory Rusland wil dat het college en de regering de Brokopondo-overeenkomstde serieus bespreken. Foto: dWT

PARAMARIBO - De regering heeft vermoedelijk eigendunkelijk wijzigingen aangebracht in de Brokopondo-overeenkomst, dus zonder De Nationale Assemblee daarin te kennen. Vast staat dat er in sommige gevallen toestemming moet zijn gegeven aan het bedrijf, zegt een informant aan de krant. Doelend op Alcoa/Suralco zegt betrokkene: “De mannen zijn internationale professionals, denk je dat ze dom zijn? Ze zullen nooit zomaar iets doen zonder toestemming.”  

Betrokkene wijst erop dat Alcoa onlangs plotseling is begonnen met de ontruiming in Para. Onder meer het stafdorp wordt gesloopt. Het zwembad dat in het dorp was aangelegd is nu al gedicht. "Het zijn geen geruchten, het zijn feiten. Die mannen beginnen te slopen. Van wie denk je dat die opdracht komt?" Het parlement doet er alles aan om duidelijkheid te krijgen in deze kwestie. Nadat bekend werd dat Alcoa was begonnen met ontruiming, hebben parlementariërs zich donderdag in huishoudelijk verband gebogen over dit vraagstuk.

Het parlement heeft zich daarbij beraden over een brief die de regering hem na lang aandringen heeft gestuurd met wijzigingsvoorstellen voor de Brokopondo overeenkomst. NPS-assembleelid Gregory Rusland zegt dat hij de brief van de regering nog niet heeft gezien. "Ik kan inhoudelijk niet ingaan op de brief, maar ik vraag me wel af of de regering nog volgens de wet bezig is, want als je zaken gaat doen die in strijd zijn met de Brokopondo-overeenkomst, betekent het dat die is opengebroken en dat kan niet zonder het parlement." 

Voor Carl Breeveld van DOE staat de Brokopondo overeenkomst nog recht overeind. Er moet volgens hem absoluut rekening worden gehouden met de afspraken daarin. Ook deze politicus is niet tevreden over de gang van zaken nu. "Het lijkt er soms op alsof de regering niet in staat is ons optimaal te informeren terwijl wij als parlement het laatste woord hebben als het gaat om het aanpassen of veranderen van de overeenkomst."

Zowel Rusland als Breeveld stelt dat het parlement zich nationaal moet opstellen. Dat regering en parlement niet op één lijn staan kan volgens de DOE-vertegenwoordiger Suriname duur komen te staan bij de onderhandelingen. "Dat is één van de pijnlijke dingen van ons land en als we niet oppassen trekken wij straks aan het kortste eind." Breeveld vraagt zich af of er misschien andere belangen spelen. Desondanks blijft hij positief. "We moeten nu niet opgeven, anders gaan we met z'n allen verliezen. We moeten juist het onderste uit de kan proberen te halen voor de totale gemeenschap."

klik voor meer Vandaag