Site: Desktop versie

Barbados krijgt Suriname in vierde quarter klein

20/06/2018 03:14 - Terence Oosterwolde  
Barbados krijgt Suriname in vierde quarter klein

klik voor meer  meer...

De Barbadiaanse captain Toni Atherley (r) probeert langs de Surinaamse topscorer Suelle Shepperd te dribbelen. Foto: Terence Oosterwolde

PARAMARIBO - Suriname heeft in de Women's Caribbean Cup met 55-73 verloren van Barbados en sluit daardoor de groepsfase af als derde in poule B. Het hoogst haalbare voor de nationale vrouwenbasketbalselectie wordt de vijfde plek, waarvoor woensdagmiddag half vijf wordt gestreden tegen Sint Vincent en de Grenadines, de nummer drie van poule A. 

Suriname moest dinsdagavond winnen van Barbados om zich voor de kruisfinales te plaatsen, maar een zwakke tweede quarter deed de ploeg de das om. In die fase - na de eerste quarter met een 13-17 achterstand te hebben afgesloten - scoorde de selectie zes minuten lang niet. Toen met 3:14 Marcella Sedoc een vrije worp benutte, was de achterstand opgelopen tot vijftien punten; 14-29.

Maar de ploeg van bondscoach Earl Sabajo toonde karakter en veerde terug. Door een ijzersterke derde quarter was de achterstand bij het ingaan van de laatste tien minuten ingelopen tot drie punten; 43-46. "We vielen in slaap in de derde quarter", oordeelde de Barbadiaanse coach Terry Inniss. "Daarna hebben we ons gehergroepeerd en de voorsprong systematisch opgebouwd."

De 34-jarige Toni Atherley (20 punten), captain en sterspeelster van Barbados, zei dat Suriname vooral in de derde quarter goed heeft geprofiteerd van het thuisvoordeel. "Maar we hebben het defensief weer opgepakt in de vierde quarter en tot het einde aangehouden." Na eerst een basket van Suelle Shepperd met 9:48 en daarna van Zephanya Zeefuik met 9:13 naderde Suriname tot twee keer toe in de vierde quarter tot op één punt: 45-46 om 47-48.

Echter, de ploeg verzuimde door te drukken mede door gemiste ballen en turnovers. Barbados liep door een 11-0 run uit naar 59-47 met 4:29 nog te gaan. Daarmee was het verzet van Suriname gebroken. Sabajo: "Ik denk dat we conditioneel op waren. Het toernooi heeft veel van de speelsters gevergd. We leken verzuurd en waren trager. Dat we niet konden doordrukken had meer te maken met de conditie en het mentale."

Zeefuik, goed voor twaalf punten, vond dat Suriname had kunnen winnen. "We waren niet kansloos dat zag je terug in de derde quarter." Dat de ploeg in de vierde quarter terugviel, is volgens haar "moeilijk te verklaren". "We waren gedreven en konden het halen. Maar na drie dagen spelen, wat we niet gewend zijn, zag je verzuring bij speelsters. We misten bepaalde ballen die we normaal niet missen."

Shepperd werd topscorer bij Suriname met vijftien punten. Marcella Sedoc ondersteunde goed met veertien punten. Maar hun team sneed zichzelf in de vingers door zestien van de 29 vrije worpen te missen. Barbados daarentegen benutte 22 van de 31 vrije worpen, inclusief dertien van de zestien in de laatste quarter.

Overige uitslagen: Cuba - Sint Vincent en de Grenadines 108-32; Dominicaanse Republiek - Guyana 112-24.

Stand: poule A: 1. Cuba 2-4; 2. De Bahama's 2-3; 3. Sint Vincent en de Grenadines 2-2; poule B: 1. Dominicaanse Republiek 3-6; 2. Barbados 3-5; 3. Suriname 3-4; 4. Guyana 3-3.

Schema woensdag: Suriname - Sint Vincent en de Grenadines (16:30 uur); Dominicaanse Republiek - De Bahama's (18:45 uur); Cuba - Barbados (21:00 uur).

klik voor meer Vandaag