Site: Desktop versie

Minder cocaïne onderschept en vraag naar yammie stijgt

20/06/2018 10:21 - Cheflin Paulus  
Minder cocaïne onderschept en vraag naar yammie stijgt

PARAMARIBO - In de eerste drie maanden van dit jaar heeft de politie minder cocaïne in beslag genomen. Er is slechts iets meer dan de helft van de hoeveel van vorig jaar in dezelfde periode onderschept. Dit zegt het hoofd van de Narcotica Brigade, Humphrey Naarden. De vraag naar yammi die voornamelijk uit Jamaica komt stijgt bij drugssmokkelaars en gebruikers. 

Er is 1067.14 kilogram cocaïne in beslag genomen in de eerste drie maanden van 2017, tegenover 525.88 kilogram in de overeenkomstige periode dit jaar. Aan vloeibare cocaïne is vorig jaar ongeveer twee liter onderschept en tot nu toe dit jaar al meer dan tien liter. Naarden zegt dat er meer yammi in beslag genomen is sinds begin van dit jaar in vergelijking met vorig jaar, maar exacte cijfers heeft hij niet.

"Wij trekken de conclusie na alle controles en aanhoudingen dat er bij de gebruikers een steeds grotere vraag is naar yammi. Deze drugs neemt de positie van de lokale marihuana over. Op basis van wat wij tot nu toe hebben geconstateerd zal er een stijging zijn bij de vangsten van yammi in vergelijking met cocaïne." De reeks vangsten van grote partijen yammi begon vorig jaar met de aanhouding van twee vrouwen die de drugs naar Nederland wilden smokkelen via de Johan Adolf Pengel Luchthaven.

Naarden zegt verder dat de vraag naar hasj wel is gestegen, maar niet aanzienlijk. De politietopman concludeert dat de terugval van het aantal cocaïnevangsten ook te maken heeft met de interesse in smokkel van andere drugssoorten aangezien de controle van de autoriteiten verscherpt is bij cocaïne. "De criminelen passen zich aan en zijn op de hoogte van onze stappen. Ook zij volgen het nieuws ."

Hij is tevreden met de nauwere samenwerking tussen de douane, inlichtingendiensten en het Nationaal Leger. "Die samenwerking zorgt ervoor dat wij geen ruimte overlaten voor criminele organisaties om ons te slim af te zijn." De inlichtingendiensten en de samenleving spelen volgens Naarden de belangrijkste rol als het gaat om het doorgeven van informatie. "Soms zijn de tips die wij krijgen zodanig afgestemd op ons onderzoek dat wij snel de verdachten in de boeien kunnen slaan."

klik voor meer Vandaag