Site: Desktop versie

Hooghart: 'Stiefmoeder Cinderella' moet bedanken

25/05/2019 00:02 - Ivan Cairo  
NDP-assembleelid tevens vakbondsleider Ronald Hooghart in het parlement.

klik voor meer  meer...

NDP-assembleelid tevens vakbondsleider Ronald Hooghart in het parlement. Foto: dWT

PARAMARIBO - Als het aan NDP-assembleelid tevens vakbondsleider Ronald Hooghart ligt heeft Lilian Ferrier haar langste tijd gehad als minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De bewindsvrouw meet met twee maten, is een onderdrukker en vertelt leugens, vindt de politicus. Tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling-2019 liet hij onverbloemd blijken hoe hij denkt over de bewindsvrouw en haar beleid. 

Vooral door haar aanpak van het conflict tussen medewerkers en de directie bij het directoraat Cultuur is zij helemaal bij Hooghart uit de gratie geraakt. De volksvertegenwoordiger voerde aan dat nog nooit eerder een onderwijsminister het salaris van stakende leerkrachten heeft ingekort. Bij de actievoerders van Cultuur zou Ferrier echter instructies hebben gegeven voor schorsingen en om hun salaris in te houden.

"Je kan je mensen niet stiefmoederlijk behandelen", merkte hij op; hij typeerde de bewindsvrouw als de gemene stiefmoeder uit het sprookje Cinderella. "Wanneer ik zeg Cinderella, dan bedoel ik die minister van Onderwijs", zei hij. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons riep Hooghart enkele keren tot de orde over de wijze waarop hij zich uitdrukte.

Zij vroeg hem om zich volgens parlementair gebruik uit te drukken en formeel te blijven. "We kunnen nooit 100 procent formeel zijn", reageerde de politicus. Daarna betichtte hij Ferrier van het vertellen van leugens. "Ik heb nog nooit zo een leugenachtige minister gezien", aldus Hooghart. Hij werd toen opnieuw door Simons tot de orde geroepen.

"Ik denk dat de minister niet past in de transformatie… in de revolutionaire gedachte om af te komen van de onderdrukking van West-Europa van vierhonderd jaar. De minister past niet in dat ding. De minister is onderdeel van de onderdrukker. Laat die vrouw bedanken. Dan mag ze daar lachen, maar ze zou moeten bedanken", zei Hooghart, terwijl Ferrier tot irritatie van de politicus in lachen uitbarstte.

Simons had duidelijk moeite om het assembleelid in het gareel te houden. Aan het einde van zijn betoog stelde zij hem niet meer in de gelegenheid om te reageren op interrupties, omdat hij het niet eens was met opmerkingen van PL-fractielid Ingrid Karta-Bink, die voor minister Ferrier in de bres was gesprongen. Karta-Bink vond dat Hooghart de bewindsvrouw met meer respect had moeten bejegenen.

klik voor meer Vandaag