Site: Desktop versie

Familie overleden bromfietser eist fikse schadevergoeding

25/05/2019 06:47 - Cheflin Paulus  
Het voertuig waarmee Ronald Kartosentono werd aangereden.

klik voor meer  meer...

Het voertuig waarmee Ronald Kartosentono werd aangereden. Foto: Anthony Janki

PARAMARIBO - De familie van de 52-jarige bromfietser Ronald Kartosentono, die in februari overleed als gevolg van een zware aanrijding, heeft een schadeclaim ingediend bij de rechter. De nabestaanden eisen meer dan SRD 300.000. Dit zegt advocaat Edward Redjopawiro tegen de redactie. Kartosentono, die bewaker was bij de drukkerij van de Ware Tijd, overleed in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, enkele uren nadat hij zwaar gewond was geraakt bij een aanrijding aan de Bonistraat. 

De familie dient de vordering in omdat de vrouw en twee minderjarige kinderen van Kartosentono zich niet kunnen voorzien in hun levensbehoeften. "Ze hebben een trauma. Ze hebben veel psychische problemen overgehouden aan het geval. De kinderen hebben ook problemen op school door de situatie", aldus advocaat Redjopawiro.

De grote belangstelling en discussies op sociale media hebben volgens hem een enorm negatieve impact gehad op hen. Het gezin moet nu overleven met giften van familie. Een andere manier om de kosten van de dagelijkse levensbehoeften te dekken heeft het gezin niet. Het personeel van de Ware Tijd had geld ingezameld om de familie te ondersteunen.

De schadeclaim is gedaan op basis van artikel 316 van het Wetboek van Strafrecht, dat bepaalt dat benadeelden een schadevergoeding kunnen eisen middels een strafzaak. Er loopt een strafzaak tegen de veroorzaker van de aanrijding. Het geëiste bedrag is gebaseerd op het maandsalaris van het slachtoffer tot de pensioengerechtigde leeftijd.

Kartosentono en een autobestuurder reden op dezelfde rijhelft van de Bonistraat richting Anton Dragtenweg, toen de botsing ontstond. Opmerkelijk is dat de ambulance van de Spoedeisende Hulp van AZP pas na dertig minuten arriveerde, terwijl een ambulance van een andere organisatie, die toevallig eerder ter plaatse was, verboden werd om het slachtoffer mee te nemen. Dit tot grote publieke verontwaardiging.

klik voor meer Vandaag