Site: Desktop versie

Onbekende ziekte teistert pluimveesector Guyana

25/05/2019 11:07 - Van onze redactie  
De pluimveesector in Guyana is in twee weken meer dan 45.000 kuikentjes kwijtgeraakt aan de onbekende ziekte.

klik voor meer  meer...

De pluimveesector in Guyana is in twee weken meer dan 45.000 kuikentjes kwijtgeraakt aan de onbekende ziekte. Foto:

NIEUW-NICKERIE - "We willen niet dat onze sector slachtoffer wordt van een onbekende ziekte die de Guyanese pluimveesector teistert.” Zo verwoordt kippenteler Jozef Blair de algemene gevoelens van branchegenoten in Nickerie. Hij waarschuwt ‘handelaren’ die via de backtrackroute Guyanese kuikens het land binnenbrengen. Blair vraagt de overheid voorzorgsmaatregelen te treffen om te voorkomen dat de ziekte overwaait naar Suriname. 

Ebu Jones, Surinames ambassadeur in Georgetown, heeft intussen minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken schriftelijk meegedeeld over de situatie in Guyana. Jones meldt dat de pluimveeziekte zich intussen heeft verspreid over het hele westelijke buurland. Volgens de laatste berichtgevingen zijn in twee weken meer dan 45.000 kuikentjes gestorven aan de onbekende ziekte. Ook hebben Guyanese autoriteiten een groot aantal eieren moeten dumpen.

Ambassadeur Jones zegt dat de Guyanese veeteeltautoriteit, GLDA, meldt dat de sterfte voornamelijk eendenkuikens van het muscovy-ras betreft. Over het algemeen gaat het om kuikens van twee tot drie weken oud. Niet uitgesloten is dat de uitbraak zich ook onder andere pluimveesoorten voordoet. Boeren in Guyana hebben het vermoeden dat de ziekte zich via de lucht verspreidt. Volgens Jones heeft de Guyanese minister van Landbouw, Noel Holder, monsters van de GLDA afgenomen. Deze zijn naar het buitenland gestuurd om vast te stellen welke ziekte de sector teistert. De verliezen lopen op in de miljoenen.

De Surinaamse autoriteiten wordt geadviseerd de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Jones heeft voorgesteld dat er verscherpte controle komt op de backtrackroute. Via deze route worden regelmatig pluimvee en pluimveeproducten illegaal Suriname binnengebracht. Guido van der Kooye, westelijk coördinator van het ministerie van LVV heeft al maatregelen getroffen. "We hebben de politie gevraagd om extra waakzaam te zijn op de backtrackroute." Ook wordt de gemeenschap van Nickerie bewust gemaakt van het mogelijk dreigende gevaar.

klik voor meer Vandaag