Site: Desktop versie

Na twaalf jaar weer Sa Ndyuka Uma-contest

10/06/2019 22:47 -  
In het weekend vond de presentatie plaats van negen Ndyuka Uma die op 26 juli in de Anthony Nesty Sporthal strijden om de titel.

klik voor meer  meer...

In het weekend vond de presentatie plaats van negen Ndyuka Uma die op 26 juli in de Anthony Nesty Sporthal strijden om de titel. Foto: Irvin Ngariman

PARAMARIBO - In 2007 is de Sa Ndyuka Uma-contest voor het laatst gehouden. De stichting achter de organisatie vindt het hoog tijd deze bijzondere miss verkiezing weer te houden. "Het is een activiteit waarbij de meisjes niet alleen hun talent laten zien, maar vooral de cultuur van de verschillende binnenlandse gemeenschappen waar zij vandaan komen", vertelt Joan Dogojo van de organisatie. "Als oud-contestant van Miss Alida weet ik dat er dingen zijn die je leert tijdens zo een contest, die je niet in de schoolbanken zal leren." 

Negen jonge vrouwen zullen het op 26 juli in de Anthony Nesty Sporthal tegen elkaar opnemen om de titel van 'Sa Ndyuka Uma 2019'. Het thema is 'Buskondre uma fu tide'. "Het thema moet de aspiraties en dromen die moderne jonge buskondre uma hebben aangeven. De show is namelijk een reis van de cultuur van toen naar wat ze nu willen en kunnen", licht Dogojo toe.

De deelnemers zijn geselecteerd uit een groep die zich heeft opgegeven na een oproep via Radio en TV Asosye. De verkiezing wordt in samenwerking met dit mediahuis georganiseerd. Lafanda Kudemusu, de laatst gekroonde miss, zal ook aanwezig zijn om haar opvolger te kronen.

Eén van de absolute vereisten om deel te nemen is het machtig zijn van één van de marrontalen. De afgelopen maanden zijn de contestanten door verschillende mensen getraind in looptechnieken, presentatie, dans en de zeer populaire 'nongo'-ronde. "De nongo is een gezegde, een odo. Je hebt verschillende soorten nongo die je voor elk moment in het leven kan gebruiken. U zal op die avond ook verschillende soorten dans zien zoals awasa, banamba en anderen", vertelt Carmen Pinas, één van de trainers.

De deelnemers zijn Romaica Dinge (Bendekonde/Kajana), Zuwena Misdjan (Peeto-ondoo/Pikinsantie), Kedischa Bow (Nieuw Kofffiekamp/Wangfinga), Marcella Engelhart (Mainsi/Kisai), Sudeska Misiedjan (Licanaumofoe/Baling), Odile Goddet (Poeketi/Pamaka), Rachel Kodjo (Mooitakie/Poeketi), Livinia Djanie (Drietabbetje/Poeketi) en Vhy-Shelta Toto (Abenastong/Kisai). "We hebben de dorpen genoemd van de vader en de moeder", licht Pinas toe.

klik voor meer Vandaag