Site: Desktop versie

Fête de la Musique 2019-uitwisseling Suriname en Frans-Guyana

16/06/2019 18:17 - Shanavon Arsomedjo  
Fête de la Musique 2019-uitwisseling Suriname en Frans-Guyana

klik voor meer  meer...

Enver (r) is één van de Surinamers die op 21 juni optreedt aan de Franse kant. Foto: Thru My Lens Photography

PARAMARIBO - Voor deze editie van Fête de la Musique heeft de Franse ambassade in Paramaribo gekozen voor een uitwisselingsproject tussen Suriname en Frans-Guyana. Artiesten uit Suriname treden op 21 juni op in Saint Laurent, de volgende dag staan hun Frans-Guyanese collega's in Migos Lounge. Op deze manier leren de twee landen elkaars muziek en cultuur kennen. 

Voor de 21ste Fête de la Musique in Suriname heeft de organisatie gekozen voor een gesloten setting. Het beschikbare budget laat het namelijk niet toe het jaarlijkse evenement deze keer groots te organiseren. Volgens de organisatie past een trip met enkele artiesten naar Saint Laurent en een kleine show in Suriname nog net in het budget.

Enver Panka en OG Sensation, Danitsia Sahadewsing, Noël Wielzen, Tjark 'Tjatjie' Bel, Byciel Watsaam, Dominique Ravenberg en Pasensi vertegenwoordigen Suriname aan de Franse kant. Ze worden in Frans-Guyana verspreid over drie podia. Enver en de OG Sensation treden op bij Sable Blanc in Saint Laurent, de rest bij La Place du Marche in de stad zelf.

De dag erna keert de delegatie terug om op dezelfde avond een show te geven in Migos. Ook de Inheemse band Shirito Yare zal van de partij zijn. Uit Frans-Guyana komen dj Akufen, Influans en Doucine Plus. Volgens het concept treden de artiesten kosteloos op en is het evenement gratis toegangbaar.

Volgens Francisca Moeljoredjo, voorzitter van Alliance Française Suriname, is het budget klein. Vandaar dat het event altijd iets kleiner wordt gehouden in Suriname. De ondersteuning van het bedrijfsleven komt moeilijk tot gang. Desondanks wil de organisatie volgend jaar toch weer groots uitpakken.

Het repertoire van Ravenberg bestaat uit kaseko-jazznummers, omdat zij de mensen kennis wil laten maken met deze genre. Ze giet bekende Surinaamse nummers in dat jasje. "Aangezien het mijn eerste keer is, ga ik kijken hoe de markt daar in elkaar zit en of mijn muziekgenre zal aanslaan."

Voor Sahadewsing is het haar eerste optreden in deze hoedanigheid. Zij heeft het voordeel te weten welke muziek bij het Franse publiek aanslaat en zal ook daarop inspelen. De artiesten brengen ongeveer hetzelfde repertoire op het podium in Suriname.

klik voor meer Vandaag