Site: Desktop versie

Black achievers geëerd met award

29/10/2019 21:57 - Stuart Rahan  
Acteur en theatermaker Raymi Sambo kwam in aanmerking voor de Kunst- en Cultuuraward.

klik voor meer  meer...

Acteur en theatermaker Raymi Sambo kwam in aanmerking voor de Kunst- en Cultuuraward. Foto: Jean van Lingen

AMSTERDAM - Voor de vierde keer zijn Nederlanders met Afrikaanse roots gewaardeerd voor hun positieve en innemende bijdrage aan de Nederlandse samenleving. In de Black Achievement Month waarin deze groep sinds 2016 op een voetstuk wordt geplaatst, zijn er activiteiten vanuit de zwarte samenleving die wijzen op de wezenlijke bijdrage aan een inclusieve maatschappij.  

Van theater tot film, van muziek tot kunst, van wetenschap tot onderwijs: allemaal vormen die vanuit de Afro-Nederlandse samenleving bijdragen aan het gezicht van Nederland. Dinsdagavond werden de jaarlijkse waarderingen in de vorm van awards uitgereikt aan mannen en vrouwen die voorgedragen waren. Allemaal ambassadeurs van de black achievers-samenleving die, voor zover nog onbekend, aan het grotere publiek zullen worden gepresenteerd.

Er waren vijf categorieën en een oeuvreprijs. In de categorie Kunst en Cultuur mocht acteur en theatermaker Raymi Sambo een award in ontvangst nemen. Dit veelzijdige theaterdier heeft de laatste jaren flink wat van zich laten horen en zien. Zijn theatervoorstelling 'Aan niets overleden' werd verfilmd en met succes door het hele land vertoond. Sambo zorgde voor een correlatiegesprek over het taboe na afloop.

Het taboe dat nog steeds rust op de ziekte aids en de negatieve bejegening van de LGBT-gemeenschap verdient volgens hem een open karakter. Sambo maakt theater vanuit zijn seksuele geaardheid en belichtte ook de etnisch profilering door onder meer de Nederlandse politie. Op 10 november is zijn volgende voorstelling 'Poker' die verhaalt over vier mannen/vrienden die op het eerste gezicht een succesvol leven leiden. Maar dan blijkt hun succes toch weer een rauwe rand te hebben.

In de categorie Mens en Maatschappij is de award gegaan naar journalist/programmamaker Clarice Gargard. De award voor zwarte ondernemer van het jaar ging naar de ontwerpers Edson Sabajo en Guillame Schmidt van productiehuis Patta. Deze twee jonge succesvolle mannen zijn momenteel ook bezig met ontwerpen die herinneren aan de kleding gebruikt in de legendarische Surinaamse filmproductie 'Wan Pipel'.

De sportaward was voor honkballer Hensley Meulens en voor Onderwijs en Wetenschap mocht historisch onderzoeker Valika Smeulders de eervolle award in ontvangst nemen. Ze is momenteel prominent betrokken bij verschillende onderzoeken en exposities waaronder de huidige Grote Suriname Tentoonstelling in De Nieuwe Kerk en de grote aanstaande historische overzichtsexpositie over het Nederlandse slavernijverleden. Deze grote expo staat voor september volgend jaar.

En ook dit jaar is er een Lifetime Achievement Award uitgereikt. De man die daarvoor op het schild is gehesen, is kinderpsychiater Glenn Helberg die zich naast zijn praktijk in cultureel en politiek opzicht sterk maakt voor de zwarte Nederlandse samenleving.

klik voor meer Vandaag