Site: Desktop versie

Suriname niet uitgenodigd voor topoverleg met Amerika

21/01/2020 06:08 - Ivan Cairo  
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.

klik voor meer  meer...

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Foto:

PARAMARIBO - Suriname participeert niet in de bespreking dinsdag tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, en collega’s van Caricom-landen. Minister Yldiz Pollack-Beighle kreeg geen uitnodiging en gaat dus niet. De bijeenkomst die in Kingston, Jamaica, plaatsvindt heeft voor enige controverse gezorgd in Caricom. 

Of Barbados wel een uitnodiging heeft gekregen, is niet gezegd. In ieder geval stuurt Bridgetown geen vertegenwoordiger. Premier Mia Mottley zegt dat haar regering niet deelneemt aan onderonsjes waarbij niet alle Caricom-landen zijn uitgenodigd. Barbados is nu voorzitter van Caricom.

Desgevraagd zegt minister Beighle uit de media te hebben vernomen dat er een bilateraal onderhoud zal plaatsvinden tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Jamaica en de VS. "In de marge van deze meeting schijnen enkele Caricom-landen te zijn uitgenodigd. Suriname is niet uitgenodigd. Ook de agenda voor deze gesprekken is ons niet bekend", aldus de bewindsvrouw.

Ze benadrukt dat Suriname en de VS een "excellente bilaterale samenwerking" met elkaar hebben. Vooralsnog is onduidelijk welke landen zijn uitgenodigd voor de meeting in Kingston. Tijdens een receptie afgelopen zaterdag ter gelegenheid van de viering van de 100ste verjaardag van premier Errol Barrow - nu wijlen - zei Mottley dat de ontmoeting met Pompeo een poging is om de Caricom te verdelen.

"We zoeken geen ruzie. Ik ben niet op zoek naar gevechten, maar ik ben mij ervan bewust dat als dit land niet ergens voor staat, het voor alles te vinden zal zijn. Als voorzitter van Caricom kan ik onmogelijk toestaan dat mijn minister van Buitenlandse Zaken een vergadering bijwoont met iemand waarbij slechts enkele leden van Caricom zijn uitgenodigd. Als sommigen worden uitgenodigd en niet allemaal, dan is het een poging om deze regio te verdelen", zei Mottley.

In maart 2019 was er ook al onenigheid binnen Caricom nadat de Amerikaanse president Donald Trump een handjevol Caricom-leiders had uitgenodigd voor een bespreking in het Witte Huis. Die uitnodiging werd gezien als een beloning voor hen die een resolutie ondersteund hadden bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). In die resolutie werd de tweede ambtstermijn van vijf jaar van de Venezolaanse president Nicolás Maduro niet erkend.

De vijf Caribische leiders die de bijeenkomst bijwoonden, werden door de premier van Antigua en Barbuda, Gaston Browne, getypeerd als "zwakzinnig" door op de uitnodiging van Trump in te gaan. "Ik schaam me voor die zwakke leiders die zich laten gebruiken om de agenda van anderen uit te voeren," schreef Browne op zijn Facebook-pagina.

Het besluit van de vijf om naar die meeting te gaan, werd ook bekritiseerd door Ralph Gonsalves, de premier van St. Vincent en de Grenadines. Gonsalves beschuldigde de VS ervan dat hij de regio probeerde te verdelen. Ook de premier van Trinidad en Tobago, Keith Rowley, leverde kritiek.

klik voor meer Vandaag