Site: Desktop versie

‘Onze jongens in de jungle’ inkijk in Suriname van voor 1975

05/03/2020 15:18 - Euritha Tjan A Way  
Beeld uit de film 'Onze jongens in de jungle'.

klik voor meer  meer...

Beeld uit de film 'Onze jongens in de jungle'. Foto: Collectie Jelmar Hoekstra

PARAMARIBO - ‘Het is als in een tijdmachine stappen en het Suriname van toen ervaren’. Zo beschrijft Jelmar Hoekstra het kenmerkende aan de documentaire film ‘Onze jongens in de jungle’. De film bestaat voor een groot deel namelijk uit 8 mm-footage die de hoofdrolspelers zelf hebben gemaakt tijdens hun dienstplicht bij de Troepenmacht in Suriname (Tris). 

"Wij van Playback Images vinden het belangrijk om aan de haal te gaan met onderwerpen waar nog niet veel mee is gedaan. En doordat we dit filmmateriaal konden gebruiken dat dus gemaakt is in die tijd en nooit verder is gekomen dan de familiewoonkamer bij vertoning na thuiskomst van de mannen, biedt de film echt inkijk in het Suriname van toen."

Hoekstra die veel commerciële opdrachten uitvoert, noemt het soort films als 'Onze jongens in de jungle' toch meer zijn passie. Hij kwam als kleine jongen in aanraking met de Tris omdat zijn twee ooms - een tweeling - in 1950 ook naar Suriname zijn gekomen om hun dienstplicht te vervullen. "Bij ons stond er altijd een houten koffer met een boekje takitaki erin en met een opgezette kaaiman. Dan vertelden mijn ooms honderd uit over hun periode in Suriname."

Hoewel de dienstplicht vaak maar een jaar duurde, hebben de Trissers een bepaalde band met Suriname behouden. Zo zijn er elk jaar nog Trissers die naar Suriname afreizen om hun avontuurlijke jongensdroom van jaren geleden tot leven te zien komen.

De film 'Onze jongens in de jungle' gaat donderdagvond om 19:30 uur in première in TBL Cinemas. De Nederlandse première was op 9 februari.

klik voor meer Vandaag