Site: Desktop versie

Ondernemer verwijt Melkcentrale oneerlijke concurrentie

09/08/2020 06:00 - Merredith Bruce  
Fruitbakjes van Gopex. Het bedrijf Gopal Exports beweert op een oneerlijke manier te worden beconcurreerd door de Melkcentrale.

klik voor meer  meer...

Fruitbakjes van Gopex. Het bedrijf Gopal Exports beweert op een oneerlijke manier te worden beconcurreerd door de Melkcentrale. Foto: Gopex International

PARAMARIBO - Ondernemer Bhiesnoepersad Gopal van groente- en fruitexportbedrijf Gopex International, beschuldigt de Melkcentrale van oneerlijke concurrentie. Hij vertelt dat het overheidsbedrijf fruitbakjes produceert en distribueert en noemt dat oneerlijke concurrentie naar hem toe als particulier. De ondernemer verwijt de Melkcentrale er met zijn recept “vandoor” te zijn gegaan.  

Gopal vertelt dat dit bedrijf het plan had uitgezet om naast melk en melkproducten ook bakjes met fruitsalade te produceren voor de lokale markt waarvoor hij als agrarisch ondernemer werd aangetrokken. "Ik had geen contract getekend. De bedoeling was dat we eerst zouden beginnen en het ging heel goed. We gingen van honderd bakjes per week naar vijfhonderd."

Gopal zegt verrast te zijn toen hij merkte dat de Melkcentrale buiten zijn medeweten om zelf fruitbakjes begon te produceren. Zijn verbazing werd groter toen hij erachter kwam dat het bedrijf ook nog pogingen onderneemt om ook te leveren aan plekken waar hij zijn fruitbakjes afzet. "Hoe kan een parastataal bedrijf dat door de overheid wordt gesubsidieerd een particulier bedrijf beconcurreren", vraagt hij zich misnoegd af.

De ondernemer zegt dat hij niet bang is voor concurrentie, maar verwacht wel dat dit op een eerlijke manier gebeurt.Hij zegt deze kwestie eerder onder de aandacht te hebben gebracht van de vorige minister van LVV, Rabin Parmessar, maar dat er niet is ingegrepen. Volgens Gopal had de bewindsman "met een simpel telefoontje" de Melkcentrale kunnen aanmanen om te stoppen.

Hij zegt de ondersteuning te hebben van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Federatie van Surinaamse Agrariërs. Een afvaardiging van VEAPS heeft tijdens een kennismakingsbezoek vorige week aan LVV-minister Parmanand Sewdien gevraagd om de productie van groenten- en fruitbakjes te laten stopzetten. "De Melkcentrale beconcurreert de private sector, terwijl ze met subsidie van de Staat zich behoort toe te leggen op de ontwikkeling van de melkveesector en de productie van zuivelproducten", stelt de VEAPS.

Dew Sitaram, directeur van de Melkcentrale zegt tegen de Ware Tijd dat hij een kennismakingsbezoek met de minister afwacht alvorens te reageren. Hij stelt wel dat de Melkcentrale niet gesubsidieerd wordt.

klik voor meer Vandaag