Site: Desktop versie

Sivis organiseert succesvolle leiderschapstraining

07/11/2020 18:03 - Jason Pinas  

PARAMARIBO - Bestuursleden van verschillende vakbonden en vertegenwoordigers van sociale organisaties hebben vrijdag tijdens een korte workshop een aantal leiderschapsvaardigheden bijgeleerd. Ongeveer vijftig vertegenwoordigers van diverse bedrijven waaronder Staatsolie, Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en de Katholieke Onderwijzersbond (KOB) hebben daarin geparticipeerd. Het initiatief was van de Stichting Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (Sivis) en de training is verzorgd door John Mahboeb, directeur van Interpoint Caribean. 

Het accent van de workshop was vooral gericht op persoonlijk leiderschap. "Het begint altijd bij jezelf. Wat zijn mijn normen en waarden. Als je een keus maakt om iets te doen, moet je geen angst hebben. Dat is de basis", licht Mahboeb de behandelde stof toe tegenover de Ware Tijd. Volgens hem kijken mensen die in een leidinggevende positie zitten te veel naar een ander waardoor ze brokken maken. Het enthousiaste publiek maakte door de levendige discussie tijdens de training duidelijk dat de boodschap is aangekomen.

De inleider wijst erop dat vooraanstaande personen voor zichzelf duidelijk moeten bepalen wat ze accepteren en wat ze niet toelaten. Hoe ze dat communiceren is volgens hem ook een belangrijk aspect van leiderschap. "Waarom accepteer ik dat iemand over me heen loopt? En waarom laat ik toe dat ik anders wordt behandeld in tegenstelling tot anderen? Dat zijn vragen die we altijd moeten stellen, maar weet wel in welke context je werkt."

Mahboeb benadrukt dat vooral vakbondsleiders hun rol moeten kennen en ook moeten weten wat de mogelijkheden en beperkingen van de directie zijn. "Als je dat weet kun je als vakbond de directie beter adviseren. Dan ben je een veel betere partner dan wanneer je het bedrijf plat legt", legt hij uit.

Victor Jones, directeur van Sivis, kijkt terug op een geslaagde activiteit. Hij zegt dat het doel is bereikt omdat de deelnemers iets hebben kunnen leren. De opgedane kennis zullen ze verder delen met hun collega's. "Bij een bewustwordingsproces zie je de resultaten niet direct. Maar als we kijken naar het enthousiasme van de mensen, dan gaan we ervan uit dat ze zijn geraakt door de inleider." Volgens Jones hebben Sivis en Interpoint Caribean afgesproken dat ze meer van zulke projecten zullen organiseren in de komende periode.

klik voor meer Vandaag