Site: Desktop versie

'DNA censureert niemand'

28/11/2020 09:59 - Ivan Cairo  
Na de live-uitzending van de bijzondere Srefidensi veragdering van DNA, waren de beelden niet meer op YouTube te vinden. Dit werd door NDP-sympathisanten al gauw bestempeld als censuur, omdat Ashwin Adhin (r) namens de partij het woord had gevoerd.

klik voor meer  meer...

Na de live-uitzending van de bijzondere Srefidensi veragdering van DNA, waren de beelden niet meer op YouTube te vinden. Dit werd door NDP-sympathisanten al gauw bestempeld als censuur, omdat Ashwin Adhin (r) namens de partij het woord had gevoerd. Foto:

PARAMARIBO - “Wij censureren niet. Wij laten ons ook niet misbruiken door de politiek en doen ons werk zoals het hoort. DNA censureert niemand!” Zo reageert een zeer gebelgde Geertruida Loseng, hoofd Communicatie en Informatie van het parlement, op valse beweringen dat het parlement de video-opname van de buitengewone openbare vergadering van woensdag van YouTube heeft verwijderd omdat NDP-fractielid Ashwin Adhin een toespraak had gehouden. 

Na afloop van de vergadering was de opname niet meer te vinden en stond op die plek de boodschap 'This video contains content from SME, who has blocked it in your country on copyrights grounds'. Op verschillende aan de NDP gelieerde Facebookpagina's werden vervolgens berichten gelanceerd dat de YouTube-link was verwijderd omdat Adhin in plaats van NDP-fractieleider Rabin Parmessar had gesproken om een politieke boodschap af te geven aan de regering. De video-opname was woensdagavond na enkele uren weer normaal te zien op het YouTube-kanaal van DNA.

Rudolph Soekhai, hoofd Audiovisuele Dienst van het parlement, spreekt de beweringen met klem tegen. Overigens, het is niet de eerste keer dat YouTube video-links van De Nationale Assemblee waarin muziek werd afgespeeld heeft geblokkeerd, ook door vermoedelijke issues met auteursrechten. "We hebben die live-uitzending eerder opgestart waardoor er eerst muziek was die eigenlijk is beschermd door auteursrechten. Het was instrumentale buitenlandse muziek", zegt Soekhai. "Na die live-uitzending heeft YouTube de link geblokkeerd", vervolgt de DNA-medewerker.

Daarna is getracht met editingfaciliteiten van YouTube de muzikale delen te verwijderen, maar dat proces duurde enorm lang. De afdeling heeft vervolgens omstreeks half zeven woensdagavond de video die DNA voor haar eigen archieven had opgenomen geüpload. "Dat live kanaal is nog steeds geblocked, maar op de stream van het parlement is de vergadering normaal te zien. Die link is gewoon open."

Soekhai merkt op dat het DNA-personeel zich niet met partijpolitieke zaken bezighoudt. "Het heeft er niets mee te maken dat we iets hebben weggehaald. Anders hadden we op ons eigen tv-kanaal de vergadering niet al minstens drie keer integraal opnieuw uitgezonden", geeft hij aan.

Loseng zegt desgevraagd dat de enige zaken die het personeel uit video-opnames verwijderd is wanneer uitdrukkelijke instructies van de parlementsvoorzitter zijn gekomen om uitspraken te verwijderen wanneer een lid is gevraagd bepaalde woorden terug te nemen en het desbetreffende lid dat ook heeft gedaan. "Ook wanneer een lid bepaalde woorden heeft teruggenomen, maar de voorzitter van DNA ons geen uitdrukkelijke instructies heeft gegeven, wordt dat niet verwijderd. Wij doen wat dat betreft niets uit onszelf", zegt het afdelingshoofd.

Ze vindt het erg en storend dat op sociale media ongefundeerde berichten worden gelanceerd, zonder dat mensen de achtergrond kennen van wat zich precies heeft afgespeeld. "Dit heeft niets met censuur te maken. Wij als personeel kennen onze verantwoordelijkheden en zitten daar niet voor enkele parlementsleden maar voor alle 51. We doen ons werk naar eer en geweten", stelt ze.

Loseng noemt een aantal voorbeelden door de jaren heen waarbij leden woorden moesten terugnemen, de uitspraken uit de handelingen van het parlement werden geschrapt en vervolgens ook uit de video-opnamen werden geknipt. Precies zoals de vergadering gaat, precies zo worden de handelingen opgemaakt", aldus Loseng. "Als mensen in de samenleving denken dat wij dingen van YouTube hebben weggehaald, dan klopt dat helemaal niet. Omdat er muziek, entertainment ertussen was is onze video geblocked, omdat we waarschijnlijk daarvoor licentie zouden moeten hebben."

Loseng merkt op dat het enige tijd duurt voordat de opgeschoonde opnamen weer geüpload kunnen worden. "Wat wij als medewerker niet willen is dat via ons politiek bedreven wordt. We zijn altijd correct", aldus het hoofd van de afdeling Communicatie en Informatie van De Nationale Assemblee.

klik voor meer Vandaag