Site: Desktop versie

32 Cubanen uit Politieacademie gezet

09/06/2021 21:49 - Iwan Brave  
Enkele van de Cubanen in de Commewijnestraat, bij de hoek van Tibitistraat, waar ze zich ophielden nadat ze woensdagochtend van het terrein van de Politieacademie waren gezet.

klik voor meer  meer...

Enkele van de Cubanen in de Commewijnestraat, bij de hoek van Tibitistraat, waar ze zich ophielden nadat ze woensdagochtend van het terrein van de Politieacademie waren gezet. Foto: Anthony Janki

PARAMARIBO - 32 Cubanen, onder wie een kind en twee tieners, hebben meer dan twaalf uur gebivakkeerd op de hoek van de Tibitistraat en Commewijnestraat, nadat zij van het terrein van de Politieacademie waren gezet. Zij maken deel uit van de negentig Cubanen wiens chartervlucht naar Nicaragua niet kon worden uitgevoerd vorige week maandag. 

Ook de woensdag daarna ging de vlucht niet door. Het zou gaan om een 'repatriëringsvlucht'. Nicaragua geeft hiervoor geen toestemming omdat niet tijdig is voldaan aan alle vereiste formaliteiten en bescheiden van de Cubanen, die legaal in Suriname zijn. Zo'n zestig personen waren blijven bivakkeren op Zanderij in afwachting van een vertrek. Zij werden dinsdag daar hardhandig verwijderd door de politie en militairen.

Stichting Yepi Den, de medeorganisator van de charter, heeft voor onderdak kunnen zorgen op het Jan Starke Centrum nabij de luchthaven. Maar niet iedereen had nog vertrouwen erin dat zij niet opzettelijk zouden worden benadeeld. Dit zegt apostel Carlo Lansdorf van Yepi Den.

De groep van deze 32 personen werd dinsdagnacht afgevoerd naar de Politieacademie aan de Tibitistraat waaruit zij de volgende ochtend om negen uur zijn gezet. Lansdorf was woensdagavond, ruim twaalf uren later, nog bezig onderdak voor deze groep te vinden.

Rond half tien is er, buiten Yepi Den om, onderdak gevonden voor hen in Paramaribo-Noord. Eerst vertrokken tien personen, onder wie de kinderen, met verschillende personenauto's. De overige 22 werden later door een bus afgehaald. Apostel Lansdorf zegt 'opgelucht' te zijn. "Mijn volgende zorg is nu dat de zaak verder correct afgehandeld wordt, hetzij financieel of dat er alsnog een vlucht uitgevoerd zal worden." 

klik voor meer Vandaag