Site: Desktop versie

Colin Powell overlijdt aan complicaties van Covid-19

18/10/2021 10:28 - Van onze redactie  
Colin Powell is maandag op 84-jarige leeftijd overleden.

klik voor meer  meer...

Colin Powell is maandag op 84-jarige leeftijd overleden. Foto: witzamfm.com

WASHINGTON - Colin Powell, de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten (2001-2005), is overleden. Volgens zijn familie aan complicaties van Covid-19. Powell, wiens leiderschap in verschillende Republikeinse kabinetten geholpen heeft vorm te geven aan het Amerikaanse buitenlands beleid in de laatste jaren van de twintigste eeuw en de beginjaren van de 21ste, werd 84 jaar oud. 

"Generaal Colin L. Powell, voormalig US Secretary of State en chef-staf, overleed vanmorgen als gevolg van complicaties van Covid-19", schreef de familie van Powell maandag op Facebook. "We hebben een opmerkelijke en liefdevolle man, vader, grootvader en geweldige Amerikaan verloren." De familie gaf aan dat hij volledig was gevaccineerd.

Na gediend te hebben in onder meer de Vietnam Oorlog, werd Powell de eerste zwarte veiligheidsadviseur tegen het einde van het presidentschap van Ronald Reagan. Hij werd daarna de jongste en eerste Afro-Amerikaanse chef-staf onder president George H.W. Bush.

Zijn populariteit piekte in de nasleep van de Golfoorlog en in de middenjaren negentig van de vorige eeuw toen hij werd aangemerkt als voorname kandidaat om de eerste zwarte president van de Verenigde Staten te worden. Smet op zijn illustere carrière is dat onder zijn bewind als Buza-minister er op basis van verkeerde inlichtingen in de Verenigde Naties werd gelobbyd voor de Irak Oorlog.

President George W. Bush noemde Powell maandag in een verklaring een "geweldige ambtenaar die zo geliefd was onder presidenten dat hij de Presidential Medal of Freedom zelfs twee keer kreeg uitgereikt. Hij was enorm gerespecteerd in binnen- en buitenland. En het belangrijkste was dat Colin een familieman en vriend was."

Hoewel Powell nooit een gooi deed naar het presidentschap, werd hij op 20 januari 2001, toen hij werd ingezworen als Bush's minister van Buitenlandse Zaken, de hoogst gerangschikte zwarte functionaris. "Ik denk dat het de wereld toont wat mogelijk is in dit land", zei Powell voor de Senaat bij de goedkeuring van zijn historische nominatie.

In zijn latere jaren raakte Powell gedesillusioneerd met de Republikeinse Partij die steeds meer naar rechts helde en gebruikte hij zijn politieke invloed om onder anderen de Democratische Barack Obama in het zadel te helpen als de eerste zwarte president van de VS. Powell laat zijn echtgenote Alma Vivian (Johnson) Powell, die hij in 1962 huwde en drie kinderen na.

klik voor meer Vandaag