Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • ‘Ze willen je gewoon vernederen’

‘Ze willen je gewoon vernederen’

10/09/2014 14:01

De beursgeslagen billen van seksswerker Beepasha na een orgie van nachtelijk politiegeweld op Bureau Keizerstraat

De beursgeslagen billen van seksswerker Beepasha na een orgie van nachtelijk politiegeweld op Bureau Keizerstraat  

POLITIEGEWELD - Regelmatig houdt de politie een ‘schoonmaakactie’ om sekswerkende gays en transgenders van straat te vegen. Het gaat er dan grof, vernederend en mensonterend aan toe op Bureau Keizerstraat. Tot voor kort zwegen de slachtoffers uit angst voor repressailes, maar na een ‘beestachtige’ afranseling van vorige week is de maat vol. “We hebben onze monden te lang dichtgehouden. Dingen zullen erger worden als we niet spreken.”

door Iwan Brave

VOORAL IN DE weekendavonden is het een bekend verschijnsel: vrouwen die verleidelijk op hoeken staan, op het Kerkplein, in de Mgr. Wulfinghstraat, de Combébuurt nabij het Belastingkantoor en Crommelinstraat, maar ook andere obscure plekken in en rondom het centrum. Schijn bedriegt. Een niet onbelangrijk aantal van deze 'commerciële sekswerkers' is gay, transgender of 'shemale'.

Maar vaste klanten en kenners weten wel beter. Zo ook de politie. Regelmatig zijn er schoonmaakacties en worden commerciële sekswerkers opgepakt en afgevoerd naar bureau Keizerstraat. De gays en transgenders onder hen ervaren dat de politie het vooral op hen heeft gemunt vanwege hun seksuele geaardheid. Het gaat er dan niet zelden grof, vernederend en mensonterend aan toe. Zodra deze 'meisjes' horen dat er weer 'geveegd' wordt maken ze zich snel uit de voeten door weg te rennen of de bosjes in te duiken als de politie arriveert.

'Als je het politiebureau binnenkomt, krijg je te horen: 'Kan kan je niet als een man komen?' 

OOK ALS ZIJ een klacht indienen bij bureau Keizerstraat na te zijn beroofd of gemolesteerd, worden zij onheus bejegend. Roshni vertelt: "Als je binnenkomt, krijg je te horen: 'Kan je je niet beter aankleden, kan je niet als een man komen; je bent als een man geboren en je moet als een man zijn.' Of: 'Jullie zijn boelers, jullie komen gewoon op straat om mensen hun tollies te zuigen en laten je door mannen neuken."

Dat is niet wat je wil horen als je naar de politie stapt; je 'beste kameraad', die er is om alle burgers ongeacht onder meer afkomst of seksuele geaardheid te beschermen. De politie stelt zich tweeslachtig op tegenover deze gemarginaliseerde groep. Roshni: "Als agenten op zoek zijn naar een crimineel dan komen dan komen ze met een net gezicht op ons af en vragen of we zo iemand hebben gezien. Maar als ze schoonmaakactie houden, dan zijn ze grof en klappen ze ons. Die dingen gebeuren, maar we willen niet praten. Mensen zijn bang."

Maar nu is de maat vol. De sadistische afranseling van twee collega-sekswerkers 's op bureau Keizerstraat vorige week, heeft de beerput doen overlopen. Het gaat om een sadistische mishandeling die niet zou misstaan onder het toenmalige Zuid-Afrikaanse apartheidsregime of een voormalige Latijns-Amerikaanse dictatuur. En van de twee slachtoffers spreekt zich uit en toont aan Paramaribo Post littekens en zijn met gummiknuppels en een cricketbat paars en beurs geslagen billen.

beepasha_hcf7.jpg

 

Geboeid

'Agenten begonnen me te slaan en schoppen. Geboeid moest ik uit de bosjes kruipen'

BEEPASHA WERD VORIGE week dinsdagavond opgepikt door een ongeveer dertigjarige Hindostaanse jongeman op de Tourtonnelaan, vlak bij 's Lands Hospitaal. De deal was SRD 50 voor orale seks. Normaal moet vooruit worden betaald, maar deze klant zei uit wantrouwen pas na afloop te willen betalen. Bepeesha vertrouwde hem uiteindelijk. "Hij deed zijn broek uit en we begonnen de business in zijn auto", vertelt hij. "Toen ik hem na vijftien minuten klaar had gezogen en om mijn geld vroeg, had hij geen geld."

Deze vorm van 'oplichten' overkomt commerciële sekswerkers meer dan eens. Als het lukt dan pakken ze iets van waarde af van de klant, met de mededeling dat hij dat terugkrijgt na betaling. Zo ook pakte Beepasha de mobiele telefoon af van deze klant. "Toen reed hij weg en liet mij daar bij de Tourtonnelaan."

Beepasha besloot terug te lopen naar de Mgr. Wulfinghstraat naar zijn collega's. Onderweg passeerde de klant hem drie keer. "Ik zei hem nogmaals dat als hij mijn geld brengt, hij zijn telefoon terugkrijgt." Omstreeks één uur 's nachts stond Beepasha met Roshni en een andere Guyanese collega ook een transgender op de hoek van de Julianastraat en de Van Rooseveltkade, toen ze politie zagen aankomen. Ze dachten dat het om een schoonmaakactie ging. Om te ontkomen aan de vernederingen die ze moeten ondergaan op het politiebureau doken ze de bosjes in. Roshni werd vrij snel opgepakt. "Er werden daarna vijf waarschuwingsschoten gelost", vertelt Beepasha. "Toen ik tevoorschijn kwam waren er veel agenten. Ze begonnen me te slaan en schoppen. Geboeid moest ik uit de bosjes kruipen."

 

Poedelnaakt

'Voordat we de cel in gingen moesten we ons helemaal uitkleden'

EENMAAL UIT DE bosjes zag hij de betreffende klant. De agenten vroegen hem naar de telefoon en die gaf hij af. "Ze sloegen mij ook onderweg naar het bureau." Beepasha toont een barst in zijn gezwollen onderlip en een boventand die los kwam te zitten. Hij en die andere collega zaten geboeid op een bank op het bureau. Toen Beepasha om half drie om water vroeg, werd hem dat geweigerd. Een uur later weer. Daarna werden ze naar de cellenhuizen gebracht. "Voordat we de cel in gingen moesten we ons helemaal uitkleden en onze pruik en bobbies afdoen." Ook moesten ze driemaal 'squatten'; door je hurken gaan, zodat de politie kan zien of ze iets inwendig hadden verstopt.

Daarna moest Beepasha met zijn handen tegen het ijzerwerk gaan staan en omhoog kijken. Toen begon de afranseling. "De eerste agent die me sloeg met een gummiknuppel, was een Hindostaan. Hij was dik en donker van huidskleur. Hij gaf meer vier harde slagen op mijn achterwerk. Daarna gaf een dogla-agent mij ook vier harde slagen. Toen nam een zwarte agent een cricketbat en sloeg mij ermee. Toen ze klaar waren met me, namen ze een emmer water en gooiden het in mijn gezicht. Die andere collega hebben ze op dezelfde manier afgeranseld. Daarna zeiden ze dat we naakt in de cel moesten gaan. Ik weigerde dat en trok mijn vest en panty weer aan. In de cel zeiden andere gevangen dat dit politiegeweld was en dat ik dit moest aankaarten."

Deze sadistische afranseling en ernstige schending van de mensenrechten op bureau Keizerstraat schijnt niet op zich te staan. Commerciële sekswerkers die gay of transgender zijn, blijken regelmatig slachtoffers van grof politieoptreden. Wie ook nog van Guyanese afkomst is, wordt extra hard aangepakt.

beepasha_hcf2.jpgBeepasha's gehavende gebit en de gebarsten onderlip


Maat vol

'We gaan deze zaak niet laten rusten want we hebben er genoeg van' 

"We hebben er nu genoeg van. We gaan deze zaak niet laten rusten want er gebeuren veel dingen met homoseksuele mensen en er wordt niets gedaan", zegt Roshni, eveneens Guyanees. Hij woont inmiddels veertien jaar in Suriname en praat daarom als enige goed Nederlands. "Nu is het tijd om te praten en ik sta klaar om mijn collega's te helpen."

Nicole toont zijn Guyanese paspoort met alle vereiste stempels had. Toch werd hij een keer anderhalve maand opgesloten aan de Keizerstraat. "Ik was gekleed in mijn jurk en die nacht voor niets opgepakt. Ik had zes maanden vergunning om te blijven, maar de politie had mijn paspoort weggestopt en beweerde dat ik geen verblijfsvergunning had. Ik kreeg het pas terug bij het veer in Nickerie."

Ze worden regelmatig ingesloten. Over de rechtenloze situatie waarin ze dan terechtkomen, vertelt Nicole: "Ze geven je geen advocaat, geen vertaler, ze zeggen je dat ze geen Engels spreken, het interesseert ze niet. Ze arresteren je, zetten je op een bank en de airco op de hoogste stand zodat je bevriest. Ze houden ervan om achter in het cellenhuis foto's van je te nemen. Het ergste is dat ze mij een keer twee weken geen eten en drinken hebben gegeven, alleen maar omdat ik gay ben. Ik heb een Surinaams vriendje en alleen op zondag stonden ze toe dat er eten voor me werd gebracht. Ik was helemaal dun toen ik eruit kwam en werd rechtstreeks afgevoerd naar het veer naar Guyana."

De meesten van hen leiden overdag een gewoon leven en hebben een partner. Beepasha, eveneens uit Guyana, heeft een vierjarige dochter met zijn deels invalide vrouw. Hij doet het commerciële sekswerk om zijn gezin te onderhouden. "We hebben er geen baat bij om klanten te beroven en de politie kent ons allemaal. Als we iets afpakken van een klant, gebeurt dat omdat die niet wil betalen als je eenmaal je service hebt gegeven." Klanten die dan naar de politie stappen vertellen dan dat ze beroofd zijn. Roshni: "Dan komt de politie zonder iets te zeggen en moet je platliggen. Soms gebeurt het dat je tegenover de klant zit op het politiebureau en kan je vertellen wat er is gebeurd, maar dan heb je meestal al onderweg klappen en schoppen gehad."

Roshni: "Je wordt gewoon tussen andere gevangen gezet en er wordt gezegd: 'Fresh food!' Dat wil zeggen dat anderen dan mogen doen met je wat ze willen. Soms komen die je rammelen, soms eisen ze dat je ze pijpt en willen ze neuken. Al die dingen gebeuren. We hebben onze monden te lang dichtgehouden, maar met dit is het nu te erg geworden."

 

Krachttermen

'Ook via de megafoon van de prowagen gebruiken ze die krachttermen'

MAAR OOK ALS ze niet opgepakt worden, moeten ze vernederingen door agenten ondergaan. Roshni: "Ze rijden dan langs en zeggen: 'Jullie moeten hier vandaan opdonderen kowlo boelers.' Ook via de megafoon van de prowagen gebruiken ze die krachttermen. Het zijn soms dezelfde politiemannen die bij ons komen voor een gratis beurt als klant. Ik lieg echt niet. Maar als wij bij het bureau komen voor hulp dan is het een heleboel verhaaltjes. Wanneer heeft de Surinaamse gemeenschap in de krant of in het nieuws gehoord dat gays hebben gevochten met de politie? Maar de politie komt ons wel rammelen omdat we vrouwenkleren dragen."

Soms worden ze zonder aanleiding opgepakt. Nicole: "Er is vooral een Javaanse agente, die moet helemaal niets van gays hebben. Ze komt en pakt je op voor niets, alleen maar omdat je gay bent. We hebben een verblijfsvergunning en het is een vrij land. Je wordt naar het bureau afgevoerd, belachelijk gemaakt en uitgelachen. Je moet je pruik afdoen, je bobbies verwijderen en ze willen weten hoe groot je tollie is. Ook op straat wordt door agenten geroepen: 'Hoe groot is je tollie?'; gewoon willen ze je vernederen. Als ze zien en weten dat je gay bent ben je de klos."

Ze weten zeker dat ze door de politie worden gediscrimineerd vanwege hun seksuele geaardheid. Nicole: "Er zijn een paar echte meisjes, ook uit Guyana, die opereren niet ver van ons. Die molesteren ze niet, terwijl ze niets verschillends doen dan wij. Maar ze zitten altijd achter ons aan. Als het op gays en transgenders aankomt, dan komen ze keihard in. Zelfs als een klant een klacht is gaan indienen, dan zou de politie moeten zeggen: 'We hebben een klacht gekregen en we moeten je meenemen in verband daarmee.' Nee, ze komen met zo een woede en agressie en willen je soms omver rijden met de auto. Het is nu tijd om te praten, we hebben te lang onze lippen op elkaar gehouden."

beepasha_hcf6.jpg

  

'Toen ik mijn broek liet zakken, zeiden andere agenten: 'This is wrong'

TOEN BEEPASHA DE  volgende morgen werd vrijgelaten, had hij toch de durf om de dienstdoende inspecteur te vertellen en te tonen wat er gebeurd was. Hij deed dit ondanks dreigementen van de agenten dat als hij dit zou doen, ze hem "elke keer in elkaar zouden slaan" wanneer ze hem op straat tegenkomen. "Ik voelde de pijn en zei tegen de inspecteur: 'Ik wil u iets tonen, maar ik ben bang.' De inspecteur stond erop om het te zien. Ik weet welke inspecteur het is, als ik hem zie dan herken ik hem. Nadat ik mijn broek liet zakken, zeiden andere agenten op het bureau: 'This is wrong.'"

De betreffende inspecteur verweest Beepasha naar het Academisch Ziekenhuis voor een medische verklaring. Daar kreeg hij ook een recept voor pijnstillers en tranquillizers. Agenten die later bij het AZP arriveerden, hebben de medische verklaring meegenomen en afgegeven aan de inspecteur. Toen Beepasha terug ging naar bureau Keizer om de medische verklaring terug te krijgen, werd hem dat geweigerd. Daarom zijn Beepasha en zijn collega's naar de pers gestapt. Roshni motiveert: "Dingen zullen erger worden als we niet spreken. De politie is nu te ver de grens overgegaan."

Klacht OPZ

KENNETH VAN EMDEN, directeur van Suriname Men United en ook aangesloten bij het LBGT-platform (Lesbians, Bisexuals, Gays, Transgenders) van Suriname, is geschokt door het voorval. "Ik vind het verschrikkelijk dat de politie die de burger moet beschermen, het recht in eigen handen heeft genomen om deze jongeman zo toe te takelen. Dat mag gewoon nooit. Het mag geen enkele burger gebeuren."

Van Emden heeft maandag samen met Beepasha een klacht gedeponeerd bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname. Daar zijn ze goed ontvangen en er is serieus rapport opgemaakt. Daarna zijn zij naar bureau Keizerstraat gegaan in verband met een verklaring over het onrechtmatig afpakken van de telefoon van de klant, maar ook om beklag te doen over de mishandeling. Twee van de betreffende agenten waren op dat moment op het bureau. Er is geen directe confrontatie geweest. "Maar ze keken wel verrast op. Ze hadden hem (Beepasha) waarschijnlijk daar niet verwacht en zeker niet onder begeleiding van een andere persoon."

 

Getraind in omgang

'De politie is wel degelijk getraind in omgang met LGBT-mensen en sekswerkers'

VAN EMDEN VERTELT dat de politie getraind is in het documenteren van mensenrechten. Het LGBT-platform heeft in dat kader een goede band met de politie. "De politie is wel degelijk getraind in omgang met LGBT-mensen en sekswerkers. Dan zijn er toch nog politieagenten die zich dus schuldig maken aan zulke praktijken. Ik vind dat het korps heel streng hiermee moet omgaan en dat de betreffende agenten disciplinair gestraft moeten worden."

De vernederende behandeling van gays en transgenders onder de sekswerkers door agenten is bekend bij Van Emden. "Ik weet dat als ze op straat werken, ze op beestachtige wijze worden gesommeerd om in de pick-up te gaan, naar het bureau worden gebracht en daar heel onheus worden behandeld. Ik weet ook dat er politieagenten zijn die hele luchtige gesprekken voeren met deze sekswerkers en ze erop wijzen op bepaalde dingen te letten. Dus aan de ene kant de politie die heel beestachtig en mensonterend bezig is en aan de andere kant een groep agenten die een heel andere benadering heeft."

Het was Van Emden echter tot voor kort niet bekend dat opgepakte gays en transgenders als 'fresh food' tussen andere gevangen worden gestopt. "Ik heb er maar een woord voor: verschrikkelijk! Als ik een fout heb begaan, dan moet je me daarvoor een rechtvaardige straf geven en niet voor de leeuwen gooien als 'fresh food' en dat soort onterende dingen."

Van Emden vindt het 'dapper' dat Beepasha besloten heeft zijn mishandeling wereldkundig te maken. "Het is ook steun aan zijn andere collega's. Ik zal me er sterk voor maken samen met andere organisaties op te komen voor deze groep sekswerkers, die ook mensen zijn." ◊

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina