Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • ‘Onze huidige leiders zijn a-motorisch’

‘Onze huidige leiders zijn a-motorisch’

24/11/2015 12:00

‘Onze huidige leiders zijn a-motorisch’

 

INTERVIEW - Ondernemer Glenn dos Ramos keerde, direct na zijn studie lichamelijke opvoeding in Nederland, in 1993 terug naar Suriname. De eigenaar van sportcentrum Multifit blikt kritisch terug op de periode van veertig jaar onafhankelijkheid en schetst een triest beeld. “Ik stel mij in om te overleven.”

Tekst Arie van Hemmen Beeld: Stefano Tull

OP 25 NOVEMBER 1975 maakte Glenn als jongen van negen jaar, met zijn ouders en broers, de onafhankelijkheidsviering van dichtbij mee. "Mijn vader had de nieuwe Surinaamse vlag gekocht en die hingen we aan het huis. Hij had net een eigen zaak gestart en was blij met de onafhankelijkheid. Maar hij zei wel tegen mijn moeder: 'Jij houdt de Nederlandse nationaliteit'. Negen jaar na de onafhankelijkheid in 1984 hebben mijn broer en ik geopteerd voor de Nederlandse nationaliteit, via mijn moeder. Dit heeft ons uit het leger kunnen houden; wij hoefden daarom niet te vechten voor Bouterse, tijdens de binnenlandse oorlog. Enkele klasgenoten zie ik nu als junks bij het stoplicht staan, ze werden destijds volgepompt met drugs om te gaan vechten." Ondanks het huidige trieste beeld dat Dos Ramos schetst, staat hij toch positief tegenover de onafhankelijkheid. "Pengel en Lachmon hadden goede bedoelingen; onafhankelijkheid is een goed beginsel voor een land. En we waren ook ready daarvoor in 1975. Maar voor een militaire coup is geen enkel land ready." In 1987 vertrok Dos Ramos naar Nederland om lichamelijke opvoeding te studeren. Bij zijn vertrek was de situatie erg slecht in Suriname, vertelt hij. "De winkels hadden maar enkele producten op de schappen, er was schaarste aan van alles. Vele jongeren en geschoolde mensen verlieten Suriname, omdat er dictatuur was in het land. Alles werd gecontroleerd door het leger, er was een avondklok en een samenscholingsverbod. Men vergeet heel snel, maar Bouterse en zijn pionnen hadden van het land een totale chaos gemaakt. Geen valuta meer, alles was op de bon. De grootste support voor de mensen was de pakkettenpost uit Nederland. Na zijn studie ging hij terug naar zijn 'geliefd Suriname' om hier zijn toekomst op te bouwen. "Mensen vragen weleens waarom ik niet in Nederland ben gaan ondernemen. Het is een mooi land, maar ik kan er niet aarden. Ik houd van de zon en van de vrijheid die je hier op je eigen leven kan uitoefenen. Ik heb een heel leuke tienertijd gehad en ook daarom wilde ik terug naar Suriname. In 1993 ben ik afgestudeerd en direct teruggegaan."

 

'Geen aanleiding'

'Geen enkel land is ready voor een militaire coup'

VOLGENS DOS RAMOS was er voor een 'militaire coup' in 1980 'geen enkele aanleiding of noodzaak.' "Geen enkel land is ready voor een militaire coup. We waren net pas vijf jaar onafhankelijk, stonden nog in de kinderschoenen. Er waren vrije democratische verkiezingen in aantocht, zodat het volk eventueel een nieuwe regering had kunnen kiezen. De economie was goed; we hadden naast inkomsten uit de bauxietsector, ook nog andere inkomsten en wat Nederlandse ontwikkelingshulp. We waren één van de rijkste ontwikkelingslanden ter wereld." In de jaren 1975 tot 1980 ging het gezin Dos Ramos vaak recreëren in Marowijne. "Albina was in die jaren hét district en zou nu een 'booming' economie hebben met hotels langs de Marowijnerivier, omdat we daar mooie zandstranden hebben. Maar door de Binnenlandse Oorlog is dat weggevallen en is er nu een district dat er nooit meer boven op zal komen. Een militaire interventie is nooit goed voor een land, kijk maar naar de geschiedenis van de landen waar dit heeft plaatsgevonden. Suriname had nu veel verder kunnen zijn." Dos Ramos stelt dat er veel schort aan het leiderschap in Suriname. "We hebben als groot land met een kleine bevolking heel veel potentie. Als er goed leiderschap is, kan iedereen het goed hebben. Je hebt dan wel integere mensen nodig in de leiding, die het goed menen met het land op korte en op lange termijn. Maar omdat er dictatuur was, verlieten destijds vele jonge en geschoolde mensen Suriname. Ook hebben we goede leiders verloren op 8 december '82. Wat we nu zien, is een kleine groep mensen die geschikt kader afstoot en op een oneerlijke manier zichzelf verrijkt en het land verarmt. Mensen gaan met verkeerde motieven en bedoelingen de politiek in; de politiek in ons land is 'maffia'geworden. Men praat over 'nieuwe politiek' maar als er na de onafhankelijkheid corruptie was, en dat is er altijd, dan is dat niets vergeleken met nu."

Barometer

'Er moeten vervroegde verkiezingen komen met daarna een zakenkabinet'

DE KOERS IS een uitstekende 'barometer' voor de economische staat, waarin ons land verkeert. Volgens Dos Ramos staan we er daarom momenteel slecht voor. "We hadden ooit een sterke en stabiele munt. Onze Surinaamse gulden was gelijk aan de Nederlandse gulden of zelfs sterker. Maar in het jaar tweeduizend was de Amerikaanse dollar maar liefst 3500 Surinaamse guldens waard. Het Front voerde toen de Surinaamse dollar in en stelde de Amerikaanse dollar op 2,80 SRD. Tot het jaar 2010 werden voldoende goudvoorraden en reserves gevormd als dekking, zodat men vertrouwen had in de munt waardoor er rust was. Nu zijn deze reserves op, daarom zie ik de koers van de dollar voorlopig fors doorstijgen. En zonder een stabiele munt kan je niet sparen en ook niet plannen" In sportieve termen legt hij uit waar de schoen wringt: "Suriname had destijds een 'hardere bal' kunnen spelen bij de onderhandelingen rond de onafhankelijkheid en ook nu weer in de onderhandelingen met Suralco. Daarnaast zijn onze huidige leiders als het ware a-motorisch, als het gaat om het besturen van het land. Door middel van het analyseren van gemaakte fouten, kan je leren en zo je prestaties verbeteren. Maar het probleem is juist, dat de motivatie om te leren ontbreekt bij deze leiders, omdat het met hen persoonlijk zo goed gaat." "Elke ondernemer weet dat je niet meer kan uitgeven dan je binnen krijgt en niet meer kan lenen dan je kan aflossen. Nu wordt er elke maand een miljard teveel uitgegeven. Er zal drastisch moeten worden bezuinigd op het bestand aan overtollige ambtenaren, maar deze regering wil slechts inkomstenvergrotende maatregelen nemen op het volk, waardoor de economie nog dieper zal vallen. We hebben slechte ondernemers in deze regering." Op de vraag hoe hij als ondernemer een oplossing ziet voor het land, zegt Dos Ramos: "Er zullen vervroegde verkiezingen moeten komen en daarna zal een zakenkabinet moeten worden gevormd. Met eerlijke mensen, integere en capabele leiders, die het menen met het land. Anders heb ik weinig hoop."Al met al schetst Dos Ramos voor de korte termijn een triest toekomstbeeld en ziet hij weinig lichtpuntjes. "In de periode-Wijdenbosch kwamen er meer dan zeventigduizend mensen op straat en toen kwamen er inderdaad vervroegde verkiezingen. Ik zie dat nu niet gebeuren, omdat de mensen niet meer opstandbewust zijn. De jongeren hebben vooral geleerd te feesten, maar zij zijn uiteindelijk wel de dupe. Volgens de regering zijn we volgend jaar uit de crisis, maar ik verwacht het ergste en zie eerder de grote val in 2016. Ik ben mij daarom aan het instellen om te overleven, zodat niet twintig jaar hard werken verloren gaat." ◊

Dit artikel is verschenen in onze weekendbijlage van 21 november

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina