Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Kerstbomen voor engelen

Kerstbomen voor engelen

24/12/2015 16:00

Kerstbomen voor engelen

 

ACHTERGROND - De tijd van liefde, delen en samenzijn komt steeds dichterbij. De meeste huizen worden grondig schoongemaakt, kerstlichtjes worden gehangen en de kerstboom staat is versierd met cadeautjes eronder. Reden genoeg voor de Bambi Foundation dat ‘engelen’ het ultieme kerstgevoel ook voor kansarme kinderen speciaal maken!

Tekst en beeld Anouska Blanca

DECEMBER. EEN PERIODE die wordt bezongen als 'the most wonderfull time of the year', waarin familie en vrienden samen liefdevol de kerstdagen doorbrengen en meer dan in de rest van het jaar aandacht aan elkaar besteden. Menigeen kijkt met kinderlijk enthousiasme uit naar het al dat overheerlijke eten, tijdens de vele kerstdiners. Maar het uitpakken van cadeautjes, die onder de kerstboom worden verzameld, is toch waar we allemaal stiekem het meest naar uitkijken. Dit ultieme kerstgevoel blijkt echter een utopie voor velen en niet zo vanzelfsprekend.

Vooral voor kansarme kinderen in kindertehuizen het bijzonder is het een sober vooruitzicht als het gaat om de kans op het vieren van het 'zalige' kerstfeest. Zij kunnen slechts hopen op de liefde, aandacht en de goedhartigheid van derden. Een hoop die gelukkig niet helemaal ijdel is. Er is altijd wel een gulle gever of een sociale instelling die aan deze kinderen denkt. Zo ook stichting Bambi Foundation, een familieorganisatie die zich geroepen voelt deze kinderen een speciaal en liefdevolle kerst te bezorgen. De zusters Naomi en Krystal Wong A foe en nicht Zachi Samson besloten om samen met nog zes nichten en een neef deze stichting te beginnen om een heel speciale reden: de nagedachtenis aan hun Bambi levend houden. Allen groeiden ze op met oom Boycie 'Bambi' Teunis, die leed aan spierdystrofie, een ernstige erfelijke spierziekte. Dankzij hem hebben ze al vroeg leren delen met anderen.

Teruggeven

'Volgens iedereen heb ik niets, maar volgens mij heb ik alles'

"WAT WE HEBBEN nemen we niet zomaar voor lief. Vandaar dat we drie jaar geleden op het idee kwamen terug te geven", begint Naomi, terwijl haar zus en nicht ook plaatsnemen aan de keukentafel. Ze bekijken samen de foto's op Facebook die hen terugbrengen naar de leuke en gezellige momenten met hun oom. Ze zijn een familie die veel waarde hecht aan aandacht schenken aan elkaar. "En Bambi was de motor in ons midden. Hij was de zogenaamde 'Godfather," vertelt Krystal komisch. "Als kind was het heel normaal opgroeien met een oom die leed aan spierdystrofie. De hele kiek voor ons was de ritjes in zijn rolstoel." Zijn heengaan was pijnlijk. Het gebeurde vrij plotseling. Hij vierde op 2 april 2013 zijn 48ste verjaardag en twaalf dagen later overleed hij. Het gemis is nog altijd voelbaar maar de nichten hadden dat al gauw weten om te keren in positieve energie. Klagen deed Bambi, namelijk nooit over zijn leven. "Hij zei ons altijd: 'Volgens iedereen heb ik niets, maar volgens mij heb ik alles.'" Hij liet zich niet belemmeren of achterhouden door zijn beperking. Bambi deed mee aan alle familieactiviteiten en met de computer omgaan wist hij als de beste. Zelfs toen hij nog maar een vinger kon gebruiken. "Hij was een levensgenieter en altijd vrolijk. Van poker spelen tot de 'Owru Yari-party' bij Galaxy. Hij was er altijd gewoon bij", verhalen de nichten.

Angel Tree

kerstboom 2.jpg

ZIJN DRIVE EN levensmotto hopen ze levend te houden met de Bambi Foundation. Voor de derde keer organiseert Bambi het project Angel Tree om minderbedeelde kinderen een onvergetelijk kerst te bezorgen. Met dit project willen ze honderdvijftig kinderen uit de tehuizen Stichting Tamara, Samuel, Lobi Pikin, Koningskind en Tyl Tyl met een cadeau blij maken. "Veelal krijgen kinderen in tehuizen tweedehandse spullen", zegt Naomi. "Wij zijn van mening dat elk kind het recht heeft een cadeau uit te pakken waarvan hij of zij de eerste eigenaar is." Het team heeft de winkels Bed, Bath & More in de Hermitage Mall en Intertoys aan de Wilhelminastraat bereid gevonden in hun zaken de Angel Trees neer te zetten. Hier kunnen gulle gevers dagelijks uit de boom een kaartje halen waarop een van de kinderen van de tehuizen drie wensjes, hun naam en leeftijd hebben geschreven. Op Felicia's kaartje staat bijvoorbeeld dat ze graag een blauwe bloes, een schoen en een stretchbroek wilt, in maatje XL.

Het idee is overgenomen vanuit Amerika. "Daar wordt het de Angel Tree genoemd, omdat degene die de wensjes van een kind waar maakt, echt een engel is voor dat kind", vertelt Zachi. Het team van de Bambi Foundation is ruim van tevoren langs de tehuizen gegaan. Naomi: "We kiezen ervoor zelf te luisteren naar de kinderen omdat we zo te horen krijgen wat ze zelf echt willen. Het doel is hun wens in vervulling te brengen. We hebben eens een jongen gesproken die graag een I-watch of Samsung-smartwatch wilde hebben. Dat zijn dure spullen en die wensjes kunnen we helaas niet zo één, twee, drie waar maken. Ik vroeg hem om toch liever een ander wensje te kiezen. Hij besloot toen een 'normaal' horloge op te schrijven." Zachi vult aan: "We hebben bij huize Tyl Tyl ook twee jongens van zes en vier jaar die ondanks hun lichamelijke beperking elk jaar steevast een voetbal vragen. Dat is toch prachtig. Ze kunnen de bal alleen vangen, omdat ze in een rolstoel zitten. Wij gooien dan ook graag de bal voor ze."

'Elk kinde heeft het recht een cadeau uit te pakken waarvan hij of zij de eerste eigenaar is'

De Angel Trees blijven tot en met 22 december staan bij deze locaties. Men is echter niet verplicht de cadeautjes daar te kopen, wel moeten ze daar worden ingeleverd. Als alle cadeautjes binnen zijn gaat het Bambi-team een leuke kerstdag organiseren voor de kinderen. "De bedoeling is dat we een centrale locatie vinden waar we alle honderdvijftig kinderen bijeen kunnen brengen," vertelt Naomi. "Misschien dat iemand ons hiermee een handje kan helpen." Vorig jaar zijn de teamleden in een stoet met de Kerstman gereden naar alle tehuizen om de cadeautjes, het eten en de gezelligheid te brengen. Dit had tot gevolg dat de ze maar kort bij een tehuis konden blijven. Dit ging ten koste van het volle kerstplezier dat ze voor ogen hadden. "Het zou fijn zijn alle kinderen in één keer bij elkaar te hebben op een plek. We willen behalve de cadeautjes ook lekker met ze samen eten en dat ze gezellig bezig worden gehouden door de Kerstman en een dj", verklapt Zachi.

Tel onze zegeningen

kesrtboom 4.jpg 

DE BAMBI FOUNDATION organiseert naast de jaarlijkse Angel Tree nog meer sociale activiteiten. Zo werden tijdens het Bambi's Boekenproject scholen van Flora A en B en de Bloementuin gelukkig gemaakt met een prachtige boekencollectie uit Nederland. Andere activiteiten zijn 'A Day Out with Bambi', 'Bambi's Fun day', 'Bambi's Art Day', 'Bambi's 500th B-Day', 'Back to School', Samen Spelen Samen Delen en een training Love & Logic bedoeld voor de begeleiders van de kindertehuizen. Alle staan ze in het teken van ondersteuning geven aan kansarme kinderen. Of het nu in de vorm is van een dagje uit naar TBL Cinemas, een sport- of knutseldag of het vieren van je jaardag met minderbedeelde kinderen.

"We voegen steeds een andere tehuis toe aan ons bestand en breiden ook steeds onze projecten uit", vertelt Naomi. "Eigenlijk delen we onze eigen ervaringen en oplossingen die wij meemaken met onze eigen kinderen met de kansarme kinderen. Elk kind is voor ons speciaal, daarom hopen we dat de gemeenschap ze blij maakt. Wees een engel tijdens de kerst voor deze kinderen. Haal een kaartje en maak de drie wensjes van een kindje waar." Zoals hun slogan luidt: 'Let's all start 'Counting our Blessings' like our champ Bambi did and give back to those in need'. Bambi moet trots zijn op zijn nichtjes en neefje, die het leven van zoveel kinderen blijmaken, ter ere van en geïnspireerd door hem.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina