Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Bevaar bekende wateren

Bevaar bekende wateren

17/02/2016 17:00

Bevaar bekende wateren

 

ACHTERGROND - Veel relaties worden na verloop van tijd ‘bevestigd’ met een huwelijk. Recente statistieken geven echter geen mooi beeld over de stabiele liefdessituatie in Suriname. Het aantal huwelijken neemt steeds verder af en het aantal echtscheidingen neemt toe. Twee gelukkig getrouwde stellen vertellen over hun geheim. “Bezint eer gij begint.”

Tekst: Edward Steins Illustratie: Edward Wong Loi Sing Beeld: Privécollectie echtpaar Neslo

"Je moet met een doel het huwelijk ingaan", vertelt Jonathan Neslo (26) stellig. "Als je je niet bewust bent van waarom je trouwt, houdt het huwelijk niet lang stand. Vaak is men geneigd te zeggen: 'Je hebt omgang met elkaar dus nu moet je gaan trouwen. Je moet voorzichtig zijn daarmee omdat je eerst moet weten wat het groter doel is." Bijna drie jaar geleden stapte hij met zijn echtgenote Querida Neslo-Lie Kwie Sjoe (24) in het huwelijksbootje. Het koppel is op het moment in blijde verwachting.

Jonathan en Querida zien de gezamenlijke toekomst vol vertrouwen tegemoet, want zij hebben huwelijkscounseling gehad op weg naar hun grote dag. Niet alleen om goed geïnformeerd te zijn over wat zij konden verwachten van een huwelijk, maar ook om goed voorbereid te zijn op bepaalde situaties. "We hebben bijvoorbeeld geleerd om niet naar bed te gaan wanneer je ruzie hebt, maar het eerst uit te praten", vertelt Querida.

"We hebben ook tijdens counseling geleerd wat we van elkaar verwachten. Wat wil hij van mij en wat wil ik van hem. Onze ogen zijn goed geopend op dat gebied en zo weten we waarvoor we vechten. Het is veel compromissen sluiten." Het lukt in de praktijk niet altijd, geeft zij eerlijk toe. "Soms denk ik: 'vandaag ga ik slapen, maar we proberen er wel aan te werken."

Goed voorbeeld

Love Yourself Fina Ring1

HET VOORBEELD VAN een goed huwelijk heeft Jonathan van zijn ouders. "Ik wilde altijd trouwen met een goede vrouw omdat ik dit voorbeeld ook heb gehad van mijn ouders, die zijn nog steeds gelukkig getrouwd." Zijn vrouw garandeert hem, terwijl ze zijn dijbeen spelenderwijs aanraakt, dat hij de "beste vrouw" heeft gevonden. "Zal blijken na een paar jaar", zegt Neslo daarop lachend. Joseph (70) en Ellen Alvares-Hendrison (72) trouwden bijna 45 jaar geleden en daaruit zijn twee kinderen en twee kleinkinderen voortgekomen.

Voor velen in hun naaste omgeving zijn zij een voorbeeld van een prachtig huwelijkspaar en vaak worden zij daarom gevraagd voor advies over hoe zaken aan te pakken. "Ons huwelijk is de bevestiging tegenover elkaar van de aanvaarding van de verantwoordelijkheden die horen bij deze relatie", zegt Alvares. "En na al die jaren is het prima. We zijn weloverwogen de relatie aangegaan met het volste vertrouwen in elkaar. Vertrouwen groeit naarmate je elkaar leert kennen en bereid bent met elkaar en voor elkaar het beste van het huwelijk te maken."

Kleine ruzies

'Heel vaak zijn het kleine irritaties die weggenomen kunnen worden. Daarom is het belangrijk de relatie geregeld onder de loep te nemen'

VAAKS SEKS MET elkaar hebben en knuffelen zijn enkele ingrediënten voor een goed huwelijk. Maar ook apart uitgaan met vrienden en soms ook gewoon kleine ruzies met elkaar maken, houden een huwelijk gezond. Maar het belangrijkste is communicatie, beaamt psycholoog Sila Kisoensingh. "Heel vaak zijn het kleine irritaties die weggenomen kunnen worden. Daarom is het belangrijk om in rationele sfeer de relatie geregeld onder de loep te nemen en zo de problemen op te lossen. In emotionele sfeer lukt het vaak genoeg niet."

De mens is steeds op zoek naar verbintenissen. In ons binnenste willen we verbonden zijn met iemand en die iemand geeft ons de zekerheid dat we er mogen zijn, dat we geliefd zijn en dat we samen kunnen werken naar iets moois. "Het huwelijk is een heel mooie verbintenis waarbij wij een levenspartner hebben om zaken mee te delen", aldus Kisoensingh. Het gezin is de hoeksteen van de samenleving, heet het. Daarom is een stabiele relatie heel belangrijk, zeker als men denkt aan gezinsuitbreiding; de relatie van de ouders heeft namelijk een ontegenzeggelijke invloed op de beeldvorming van kinderen op relaties. Het jonge kind ziet stabiliteit van vader en moeder, respect voor elkaar, harmonie, dingen samen delen, taken verdelen en ontwikkelt zo een stabiele persoonlijkheid.

Een vaste stabiele relatie is dus van eminent belang voor het kind. Het is weliswaar niet alles in het leven, maar het is wel heel veel. Het geeft een stukje zekerheid, een stukje vertrouwen voor de toekomst, maar het geeft ook het gevoel dat je steeds op iemand kan rekenen in het leven. Kisoensingh: "Helaas zien we heel vaak dat in de interactie tussen man en vrouw, tussen twee partners, deze eigenschappen - die belangrijk zijn in de relatie - tenietgaan. Dan heb je geen vertrouwen, is er geen harmonie en zonder harmonie deel je geen emoties, intimiteit en taken met elkaar en dan zullen de mensen uit elkaar gaan. Een relatie is om vreugde toe te voegen aan het leven. En als er geen positieve kanten meer zijn dan is het 't beste om op te breken."

'Onze band is wel beter geworden na het huwelijk. Je bent je bewust van de verantwoordelijkheden naar elkaar'

Een perfect huwelijk komt neer op werken, werken en nogmaals werken. Wanneer je van elkaar houdt en weet wat je aan elkaar hebt, vecht je ook voor het behoud daarvan. Voor Ellen Alvares-Hendrison komt dat neer op: "Liefde voor elkaar, vertrouwen in elkaar, offervaardigheid, openheid naar elkaar, bereidheid naar elkaar te luisteren en met elkaar te praten. Aangezien we geen van beiden volmaakt zijn is zijn verdraagzaamheid en acceptatie van elkaars zwakheden ook van groot belang. Maar wat van nog groter belang is, is respect voor elkaar. Dat je op elk gebied met elkaar voor je gezin een veilige haven moet zijn. Een plek waar we waardevolle jonge leden van onze maatschappij helpen vormen."

Het huwelijk spannend houden; met elkaar uitgaan en natuurlijk seks. Laatstgenoemde is belangrijk om te voorkomen dat je partner dat ergens anders gaat zoeken . Kortom: het huwelijk is continu de vinger aan de pols houden. Dat beseft ook het jonge koppel Neslo-Lie Kwie Sjoe. "Elk jaar evalueren we samen ons huwelijk", vertelt Jonathan. "Wat vind je van dit, wat vind je van dat, waaraan heb je eventueel meer behoefte? We doen dit als vrienden en dan weet je wat je als partner wil. Ook kritisch naar elkaar toe zijn, zeggen beiden. Ook als je bijvoorbeeld iemand anders leuk gaat vinden."

Querida trots: "Onze band is wel beter geworden na het huwelijk. Je bent je bewust van de verantwoordelijkheden naar elkaar. Hoewel het soms niet fijn is ervaar je het niet als een last, maar juist als een onderdeel van elkaars liefde. In het begin heb je verliefdheid. Daarna verandert dat in houden van. Stel je wordt verliefd op iemand anders, dat is een moment waar je gewoon in kan belanden, ook al ben je in een relatie of getrouwd. Jij weet voor jezelf dat je niet daarop moet ingaan omdat je al een commitment hebt met de andere persoon. Je weet wat je thuis hebt."

Neslo

Dat laatste blijkt bij veel huwelijken achteraf toch niet zo te zijn. "Bezint eer gij begint", benadrukt daarom Alvares. "Neem de tijd om elkaar beter te kennen en stel je open voor elkaar. Wees eerlijk en oprecht tegenover elkaar. Het huwelijk is niet alleen een lichamelijke oefening met aan het einde een gevoel van bevrediging. Ga na wat je van elkaar verlangt en wat je elkaar te bieden hebt. Leer ook van de ervaring van anderen. Je springt toch ook niet met je ogen dicht, ingetrokken schouders, je handen in elkaar tussen je benen, in onbekende wateren?"

Dit artikel is verschenen in de bijlage van 13 februari

Het aantal stellen dat trouwt, neemt af. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Burgerzaken gaven 2.337 koppels elkaar in 2011 het jawoord. In 2011 stapten er 2.337 stellen het huwelijksbootje in, in 2012 waren er 2.204 huwelijk en in 2013 trouwden nog slechts 2.190 geliefden. Het aantal echtscheidingen nam daartegenover elk jaar toe. Verbraken in 2011 nog 488 echtparen hun huwelijk, in 2012 werden 528 echtscheidingen geregistreerd en in 2013 waren dat er 602. De meeste personen trouwen tussen 25 en 29 jaar. De meeste huwelijken strandden na vier tot zes jaar huwelijk.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina