Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Kandidaat-notaris met een kroontje

Kandidaat-notaris met een kroontje

24/02/2016 17:00

Kandidaat-notaris met een kroontje

 

PORTRET - CHER MARCHAND WERD in 2009 bekroond tot miss India Suriname en in 2010 tweede runner up bij Miss India Worldwide. Als model straalde ze met haar schoonheid en sprekende bruine ogen betoverend op reclamebillboards. Achter dit uiterlijk vertoon timmert Marchand als kandidaat-notaris met diepgang aan de maatschappelijke weg.

Door Edward Steins - Beeld Michael Nanden

MARCHAND VROEG ZICH altijd af hoe het zou zijn om op een billboard op Times Square in Amerika te staan. Van dat gevoel heeft ze een beetje mogen proeven. "Uiteindelijk werd het de Times Square van Suriname: Spanhoek." De bekroning tot miss India Suriname in 2009 was "een goed platform en een leerrijke en waardevolle ervaring" en zorgde ervoor dat de aanbiedingen voor modellenwerk binnen kwamen rollen. Haar rol als 'official spokesmodel' en gezicht van Chee's Jewelry & Watches was haar grootste opdracht.

Ondanks de aandacht bleef Marchand met beide benen op de grond. Simpelweg omdat ze zich ervan bewust is dat zaken in het leven net zo snel weer gaan als ze komen. En aan bekendheid kleeft een keerzijde. "Dingen die ook bij de exposure kwamen kijken, waren roddels. Hier heb ik mij in het begin wel eens aan gestoord. Want natuurlijk, ik ben mens." Op een gegeven moment leerde ze daarmee omgaan en probeerde ze door alles heen zichzelf te zijn. "Er zijn zaken waar je geen invloed op hebt in het leven en daar is het denken van de ander een van. Je hebt enkel en alleen invloed op de manier waarop jij denkt en naar zaken kijkt. Dus laat ik de ander in zijn of haar waarde met hun eigen gedachte.

Ik heb hier maar een regel voor: rumors don't define me or who I am! Zoals met vele dingen in het leven hangt het er uiteindelijk van af hoe jij er zelf mee omgaat." Als tegenbeweging probeert Marchand altijd open te staan voor eenieder en te helpen waar ze kan. Zo zit ze onder andere samen met Jorgen Raymann in de stichting Zorgen voor Hoop en helpt ze ook graag andere sociale organisaties. "Ik ben vooral gefocussed op mijn werk, wil zaken snel en goed afronden om dan de volgende zaak te tackelen. Ik probeer me constant beter te maken in alles wat ik doe."

Mantelpakje met attachékoffer

Cher3

EEN GROOT DEEL van dat 'alles' behelst haar carrière als jurist. Door series als 'Matlock' en 'Murder She Wrote' had de in Nickerie geboren Marchand al vroeg voor ogen dat ze later in een mantelpakje met attachékoffer wilde lopen. Later begreep ze de inhoud achter dit plaatje en werd het haar wens om onrecht aan te vechten. "Bezig zijn met juridische zaken vind ik erg interessant. Maar ik zag mijzelf niet pleiten voor bijvoorbeeld onzedelijke zaken.

Dat gaat namelijk zwaar tegen mijn geweten, normen, waarden en sociale karakter in, dus de advocatuur was niets voor mij. Ik zou niet het blije gevoel hebben dat ik nu heb na het afwikkelen van een zaak." Na de middelbare school vertrok Marchand op aandringen van haar moeder naar Nederland om haar studie daar voort te zetten. Ze ging er met zware tegenzin heen: je aanpassen aan een hele nieuwe omgeving was niet makkelijk. Toch probeerde ze er het beste van te maken en de rechtenstudie aan de Universiteit van Leiden te volgen.

In het notarieel recht vond ze de perfecte balans tussen het recht en bezig zijn met mensen: personen adviseren en hen assisteren naar de beste oplossing voor hun probleem. Na haar studie bleef ze nog een jaartje plakken om werkervaring en kennis op te doen in het Nederlands rechtssysteem. Met het verlangen om weer in haar geboorteland te wonen en er een bijdrage aan te leveren, was slechts één vakantie in Suriname genoeg om er te blijven. Opnieuw aarden in haar thuisland deed ze daarna snel.

Jonge notaris zonder stropdas

'Het is mooi om te zien dat er verjonging plaatsvindt op verschillende gebieden in de maatschappij en dat steeds meer plekken door de vrouw worden ingevuld'

MARCHAND IS OP dit moment werkzaam bij Notariaat M.R. Sanrochman en T.A. Jaipersaud-Badal, voorheen Notariaat L.D. Hira Sing. In het begin was het voor cliënten best wennen om met een jonge startende kandidaat te werken. "Men verwacht vaak genoeg een ouder persoon met een stropdas als "de notaris" dan een jongedame. Van collega's heb ik begrepen dat zij daar ook last van hebben, maar ondertussen ben ik eraan gewend geraakt dat men je kan beoordelen op alleen je verschijning. Uiteindelijk is het de kwaliteit en kunde van je werk die de werkelijke waarde van je als kandidaat-notaris bepaald."

Marchand heeft nog veel te leren, zegt ze, en streeft er elke dag naar om beter te worden. Daartegenover staat een dusdanig zelfvertrouwen waardoor ze met veel plezier uitkijkt naar iedere nieuwe cliënt die ze kan helpen. Wanneer ze om zich heen kijkt en jonge collega's ziet met dezelfde instelling, dan maakt dat haar trots. "Het is mooi om te zien dat er verjonging plaatsvindt op verschillende gebieden in de maatschappij en steeds meer plekken door de vrouw worden ingevuld. Wij nemen de wereld over!" zegt ze breed glimlachend.

Trotse moeder

'Mijn bul was het mooiste cadeau dat ik mijn moeder kon geven' 

MARCHAND HAAR OUDERS gingen uit elkaar toen zij nog heel jong was. "Ik ben enig kind van mijn ouders, maar niet verwend", zegt ze met een ondeugende lach. Hoewel zij ook contact onderhoudt met haar vader Chiel Marchand in Nederland, is haar moeder degene geweest die haar altijd heeft ondersteund en ook heeft bijgestaan en er tot nu toe altijd is. Vanaf het moment dat zij zich dat kan herinneren, heeft haar moeder haar gestimuleerd om een diploma te halen.

Ze wilde dat haar dochter een onafhankelijke vrouw zou worden en is van oordeel dat een diploma, een goed verstand en zelfstandigheid daar belangrijke onderdelen van zijn. Toen Marchand haar bul in handen kreeg heeft haar moeder gelachen en gehuild. "Het was het bewijs voor mijn moeder dat al het harde werken en de moeite niet zomaar zijn geweest. Mijn bul was het mooiste cadeau dat ik haar kon geven. Nu probeer ik waar ik kan haar te verwennen."

Notarieel recht in Suriname

'Het rechtssysteem en bepaalde wetgeving zijn verouderd en in deze moderne samenleving vaak niet werkbaar'

WERKEN IN SURINAME ervaart Marchand als een grote uitdaging. Het Notariaat heeft tot veel instanties geen rechtstreekse toegang, zoals het Centraal Bureau voor Burgerzaken en het Hypotheekkantoor. "Dit kan vertragend werken en de nodige problemen veroorzaken", legt ze uit. Na de universiteit afgerond te hebben met een grote dosis kennis aan Nederlandse wetgeving, is de omschakeling naar het Surinaams recht in de praktijk vaak een bittere pil. "Het rechtssysteem en bepaalde wetgeving zijn verouderd en in deze moderne samenleving vaak niet werkbaar. Ondanks deze omstandigheden is het onze taak de cliënt rechtszekerheid te bieden."

Vanwege haar beroepsgeheim kan ze niet ingaan op specifieke zaken, maar ze kan wel vertellen dat ze vaak boedelproblemen op haar bord krijgt. Die ontstaan volgens Marchand omdat aan minderbedeelden veel te weinig informatie wordt gegeven om deze problemen te voorkomen. "Het opmaken van een testament, waarbij aangetrouwde familie, dan wel echtgenoten worden uitgesloten, lost bijvoorbeeld al enorm veel op. Dit in verband met echtscheidingen. Daarna kunnen veel van deze problemen niet worden opgelost door de hoge kosten die hiermee gepaard gaan." Het probleem blijft dan liggen en de boedel wordt steeds groter. "Wij hebben boedelzaken op kantoor liggen van minimaal drie generaties.

Uiteindelijk wil de jongere generatie de zaak overnemen en oplossen, maar kampen we met het probleem dat gegevens en documenten verouderd zijn of verloren zijn gegaan. Daarnaast zijn er misschien familieleden die niet willen meewerken of onvindbaar zijn. In mijn eigen praktijk wil ik daarom vooral werken aan voorlichting en daarnaast een modus bedenken om ook deze mensen tegemoet te komen." Marchand kijkt ernaar uit om binnen korte tijd beëdigd te worden als notaris. Helaas is bij wet vastgesteld dat er slechts twintig notarissen actief mogen zijn in het land. Dat aantal is nu al bereikt.

Chermn

Verder staan er ook andere kandidaat-notarissen op de wachtlijst om beëdigd te worden. "Deels werkt het ontmoedigend omdat je niet weet wanneer je aan de beurt komt. Maar in de tussentijd leer je wel veel, dus neem ik het nu voor lief. Ik start liever mijn eigen notariaat met een bom aan kennis, dan als kersverse kandidaat." Er komt een uitbreiding naar dertig notarissen, waarvoor de Wet op het Notarisambt nog moet worden gewijzigd. Daar kijkt ze enorm naar uit, want "als dat zover is, kan ik worden benoemd."

In de toekomst wil de dertiger een mooi en laagdrempelig kantoor met karakter opzetten. "Het lijkt er af en toe op dat mensen het belang van de notaris niet altijd inzien of zich niet bewust genoeg zijn van diens rol. Ik wil vooral preventief adviseren om veel problemen vooraf te voorkomen. Wat verder op mijn pad komt, apprecieer ik."

'You either win or learn'

"WANNEER JE IEMAND ziet die succesvol is, wil het niet zeggen dat die persoon speciaal geluk of talenten of schoonheid of geld heeft gehad. Succes is een proces van set backs, teleurstellingen, leren en consequent werken aan alle kwaliteiten die je nodig hebt." Haar focus legt ze zoveel mogelijk op de positieve dingen. "You either win or learn, but never lose!" is haar motto. Marchand heeft nog niet alles wat haar hartje begeert. Zo zou ze graag settelen en "huisje-boompje-beestje" willen ervaren.

"Maar het is geen streven. Ik vertrouw erop dat het zich zal manifesteren als de tijd er rijp voor is. Tot die tijd probeer ik een goede balans te vinden in het leven en geniet ik van alles om me heen. Every day is a new opportunity to chase my dreams." Haar moeder mag trots zijn: die sterke, intelligente en zelfstandige dame binnen de maatschappij, die heeft ze afgeleverd!

Dit artikel is verschenen in onze bijlage van 20 februari

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina