Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Deur naar verandering

Deur naar verandering

06/01/2017 17:00

10 jaar DOORmc deur naar verandering

 

ACHTERGROND - Het adviesbureau DOORmc (management consultant) bestaat tien jaar en heeft een eigenzinnige cultuur. Niet verwonderlijk, want jonge professionals bepalen het beleid en de uitvoering. Passie, ambitie en durf gaan boven kennis. ‘Ons werk bestaat voor 70 procent uit inzicht.’

Tekst Anna Wielkens - beeld: Irvin Ngariman

'IK HEB NIETS met oude mensen. Na een bepaalde leeftijd kan je mensen niets meer aanleren. Jonge mensen die net uit de schoolbanken komen kan je vormen. Het zijn dan net ruwe diamanten", vertelt directeur Henri Behr van DOORmc. Horizontale verhoudingen zijn fundamenteel onderdeel van de DOORmc-cultuur. Geen drempels en korte lijnen. De gemiddelde leeftijd bij DOORmc is 27 jaar. De jonge generatie, de zogenoemde millenials, overwint volgens Behr middelmatigheid en focust op topspecialisme.

"Als ze binnen komen voor een sollicitatiegesprek hoef ik ze alleen maar in de ogen te kijken. Dan weet ik of ze geschikt zijn en een winnaarsmentaliteit hebben. Ons werk bestaat voor 70 procent uit inzicht en slechts 30 procent uit kennis." Binnen enkele jaren heeft de organisatie een eigen cultural leaderschip-stijl ontwikkeld waarbij visie, missie, normen en waarden succesfactoren zijn. Voor Henri is dit een kompas. Zijn jarenlange opgedane kennis draagt hij graag over aan jonge mensen die daarvoor openstaan. DOORmc helpt andere bedrijven groeien en waar nodig veranderingen aanbrengen, waarbij het bekende en het onbekende elkaar complementeren. De naam is gebaseerd op een gedicht van de achttiende eeuwse Engelse dichter en schrijver William Blake: 'On one side there are things that are known. On the other side there are things that are unknown. In between there are always open doors'.

In november 2006 startte Behr met een groepje afgestudeerden van de richting Bedrijfskunde van de Anton de Kom universiteit van Suriname het adviesbureau. Desondanks zeggen ook diploma's hem in principe niets, maar wel 'ambitie, passie en durf'. Zijn doel op dat moment was: jonge talenten kweken en trainen. Vóór die periode leefde hij 'tussen Suriname en Nederland'. In beide landen had hij klanten en voerde hij als eenling opdrachten uit. "Maar op gegeven moment wilde ik meer." Henri koos voor Suriname waar hij zijn eerste opdracht kreeg van het toenmalige ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (Plos) om het eerste Micro Kredieten- programma te ontwikkelen. "Ik besefte dat er mede door het vaker wegtrekken van topkader uit Suriname, onvoldoende kansen waren voor jonge professionals om zich maximaal te kunnen ontwikkelen. Ik heb toen na een gesprek met een decaan van de Anton de Kom universiteit een groep studenten geselecteerd met wie ik aan de slag kon."

Alles digitaal

CHARLENE SOERODIMEDJO IS een van die studenten van het eerste uur en nog steeds zijn rechterhand en mededirectielid. Een zelfverzekerde jonge vrouw die regelmatig instemmend glimlacht en knikt als Behr over het begin vertelt. Het valt op dat behalve laptops geen printers of ander kantoorapparatuur aanwezig is in de werkruimten. "We doen alles digitaal en via de cloud", zegt Soerodimedjo. Technologie vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de DOORmc-cultuur.

Het bedrijf werkt met cijfers en analyses, kortom met feiten die de nodige broodnodige veranderingen moeten staven. Soerodimedjo vertelt dat de analyses niet altijd even prettig overkomen bij de klant. Als voorbeeld geeft ze een bedrijf dat na onderzoek te horen krijgt wie of welke factoren maken dat het bedrijf niet optimaal functioneert of het maximale rendement eruit haalt. Methodieken kunnen verbeterd worden, maar sleutelen aan de werkaanpak of attitude van mensen vergt veel meer inspanning. "De oplossingen die we dan aandragen worden bijna altijd verwelkomd en doorgevoerd. De wensen van de klant worden in het proces constant bewaakt. We worden weliswaar door onze klant betaald maar zijn eigenlijk in dienst van de klanten van onze klant. We zijn meer een gesprekspartner voor bedrijven."

Tevreden klanten

Onze productiviteit is zichtbaar verbeterd

DAT DE OPDRACHTGEVERS tevreden zijn is te merken aan de vele positieve reacties tijdens de viering van het tienjarig bestaan van DOORmc. Patrick Heshusius, managing director van Argos, stelt dat gedrevenheid, enthousiasme en kundigheid typische begrippen zijn die opgaan voor DOORmc. "Wij hebben het bedrijf ingehuurd om het managementteam van Argos te trainen. Dit heeft ertoe geleid dat we veel beter communiceren en op elkaar zijn ingespeeld. Onze productiviteit is zichtbaar verbeterd wat ons bedrijf allemaal ten goede komt." Over het DOORmc-team zegt hij: "Ik keek op van het jonge team, niet alleen vanwege de leeftijd maar meer om de kennis en kunde die het uitdraagt."

Digicel zei naar aanleiding van het tienjarig bestaan: "Wij hebben vanaf het begin een uitstekende samenwerking. Digicel stelt hoge eisen en DOORmc heeft elke keer weer naar tevredenheid geleverd. Het zijn toegewijde professionals die altijd bereid zijn een extra mijl voor ons af te leggen."

Met de ontwikkeling van hun Customer Experience is Ket Mien & Co dik tevreden. Zij schreven: "Dankzij DOORmc hebben wij de ervaring van onze klanten naar een hoger niveau kunnen tillen."

Het bedrijf helpt anderen groeien en waar nodig veranderingen aanbrengen. Het gevleugelde gezegde luidt: 'temreman oso no abi bangi' maar beide directieleden zorgen ervoor dat hun eigen team tevreden blijft. Wil je de wereld (helpen) veranderen begin dan bij jezelf. Een essentieel onderdeel van verandermanagent is dan ook inspraak. DOORmc staat al geruime tijd klaar om te verhuizen van de Cornelis Jongbawstraat naar de Soekaredjoweg. Behr: "Samen hebben we het nieuwe kantoorpand ontworpen dat helemaal past bij hun wensen en eisen met in het achterhoofd 'health in all policies'. Voor onze jonge mannen en vrouwen waren duurzaamheid en milieuvriendelijkheid belangrijke speerpunten." De ogen van Soerodimedjo lichten op als het nieuwe gebouw ter sprake komt. "Het is prachtig", zegt ze trots.

Vruchten plukken

De keuken is niet voor niets voorzien

Henri Behr _JL_ (3)

HET GEBOUW IS af. Het is nu wachten op de EBS om aangesloten te worden op het stroomnet. Maar M&M mag er al een kijkje nemen. Het perceel is omzoomd met pas geplante fruitbomen. Binnen enkele jaren moeten zij daarvan letterlijk en figuurlijk de 'vruchten kunnen plukken'. De aangelegde trens zorgt niet alleen voor de afwatering maar ook voor de voeding van planten. Het gebouw is zodanig opgezet dat het minimale energie gebruikt. Zo is er uitsluitend ledverlichting. Naast een aantal functionele ruimten die als 'flexplekken' (er zijn geen vaste werkplekken) dienen is er een gym, een keuken, vergaderruimte en een lounge. Alleen de officemanager heeft in dit gebouw een vaste werkplek. Dat is tevens de entree. Henri ziet het al helemaal voor zich. "Het kan zo maar gebeuren dat ik een taart bak of iets anders klaarmaak. De keuken is niet voor niets voorzien van alle apparatuur en gemakken."

Tijdens de bouw is er ook rekening gehouden met de windrichting waardoor het niet nodig was om alle ruimten te voorzien van airco. De keuken en het loungegedeelte worden niet gekoeld maar hebben openslaande deuren en goed beveiligde ramen die, indien nodig, opengezet kunnen worden. Soerodimedjo: "We hebben ons bij het opzetten van het gebouw gericht op functionaliteit en kwaliteit. Belangrijk voor ons was hoe wij onze gasten en klanten door middel van het gebouw kunnen overtuigen om de natuur te beschermen en hoe de klant een fijne ervaring te bezorgen. Daarnaast vinden wij sporten en gezond leven een must. Zo voeden we elkaar op want we maken samen lange uren."

DOORmc kijkt na deze eerste tien jaar uit naar de volgende levensfase. Behr zichtbaar trots: "Onze cultuur blijft ongewijzigd krachtig. Nu zijn we klaar voor de kennisexport, met name naar de Engelstalige regio. Wij beperken ons niet alleen tot Suriname want onze kennis is universeel. Onze jonge mannen en vrouwen beschikken over adequate internationaal georiënteerde kennis, die wij continu benchmarken op Harvard en vergelijkbaar niveau.".◊

Dit artikel verscheen in onze weekendbijlage van 31 december.

 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina