Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • 'Nieuwe leiders': Stefano Biervliet

'Nieuwe leiders': Stefano Biervliet

16/05/2017 17:00

'Nieuwe leiders': Stefano Biervliet

 

Curtis Hofwijks, Stefano ‘Pakittow’ Biervliet, Bryan Boerleider en Maisha Neus stonden aan de vooravond van de massale protestacties tegen het huidige regeringsbeleid en wisten een achterban te mobiliseren. Zien zij zichzelf als ‘nieuwe leiders’ van het land? M&M vroeg het aan deze vier jonge activisten. ‘Met een sterk team is het mogelijk om een leider te zijn.’

Tekst: Merredith Bruce - beeld: Irvin Ngariman

OP NEGENTIENJARIGE LEEFTIJD besloot Stefano Biervliet om een berghok achter op het erf om te bouwen tot een woonruimte. Compleet met bad-, toilet- en slaapgelegenheid. Geen moeilijk karwei voor Biervliet, beter bekend als 'Pakittow'. "Als ik iets in mijn hoofd heb, gebeurt het ook", zegt de 24-jarige vanuit een stoel in een klein maar keurig ingericht vertrek, ooit eens een trekpleister voor ongedierte. Op hetzelfde perceel aan de Constant Vredenstraat te Blauwgrond wonen zijn moeder en stiefvader.

Dat hij de stap heeft genomen om zelfstandig te gaan wonen, heeft te maken met zijn drukke leefstijl als jonge ondernemer van Pakkitow's Pindasaus, Pakittow's Garden Cleaning, manager van een boetiek, en wie de Constant Vredenstraat inrijdt kan het bordje 'Pakittow's Barbershop'niet missen; nóg een onderneming van de jonge duizendpoot. De bijnaam Pakittow kreeg hij van een lieve oma van de buurt die hem vaker verwende. "Ik werd eigenlijk Papito genoemd, maar wanneer ze me geld gaf zei ze liefkozend 'Pakito, Pakito', maar ik maakte er Pakittow van. Zo sta ik bij velen ook bekend."

Ik ben nu op een missie

Trots klinkt het: "Met datgene wat ik tot nu toe bereikt heb, ben ik vele stappen verder dan een ander die dezelfde leeftijd heeft als mij." De opvoeding van Biervliet is niet over rozen gegaan. "Het was alles behalve leuk. Mijn twee zussen en ik moesten elke dag hard werken. Dat ging met veel stress gepaard. Ik ken niet anders. Netjes uitgedrukt was het voor mij een vorm van kinderslavernij." Hoewel het hard werken ertoe heeft bijgedragen dat hij al op jonge leeftijd zelfstandig werd en zijn eigen onderneming begon, had hij toch een andere opvoeding gewild. "Ik heb niet genoten van mijn childhood. Ik had echt kind willen zijn."

Protest

Prostestmanifestatie Theater Unique _IN (27)

TERUG NAAR 20 november 2015. Een kleine groep burgers begeeft zich gewapend met protestborden naar het Onafhankelijkheidsplein om te protesteren tegen het huidige regeringsbeleid. De trekker gaat gekleed in een sportieve jas en met gezondheidsbril en pet op. Staand in de laadbak van een blauwe pick-up trekt hij, met luidspreker in de hand, de aandacht van toehoorders en nieuwsgierigen. Suriname maakt officieel kennis met 'Pakittow'.

Het is aannemelijk om te denken dat hij de straat op is gegaan in de eerste plaats omdat het voor hem als jonge zelfstandige ondernemer erg moeilijk werd om het hoofd langer boven water te houden. Niets is minder waar. Zijn 'trefu tegen niet waargemaakte beloftes' en ongelijke kansen vormden voor hem 'de druppel'. Het kon er bij Biervliet niet in dat de groei en stabiliteit, waarvan er eens sprake was, 'van de een op de andere dag' waren verdwenen. Hij heeft zijn ontevredenheid vaker geuit op Facebook, maar het besluit om echt de straat op te gaan kwam toen Curtis Hofwijks zijn éénmansprotest begon.

Leiderschap

ONDANKS ZIJN ZELFVERZEKERDHEID bekent Biervliet dat zijn verwachtingen om de straat op de gaan hooggespannen waren. "Ik had gedacht dat het gemakkelijk zou zijn om veel mensen op de been te krijgen, maar naderhand realiseerde ik me dat je er hard voor moet werken om dat voor elkaar te kunnen krijgen." Toch heeft hij geen spijt van zijn initiatief, anders was 'We Zijn Moe' niet ontstaan, vertelt hij. "Als ondernemer moet je doorzettingsvermogen hebben en dat heb ik hier ook toegepast." Een volmondig 'ja' komt eruit wanneer hem gevraagd wordt of hij zichzelf als een leider ziet. "Ik ben niet bang om de dingen te zeggen hoe ze zijn en wanneer ik praat, kom ik met issues. Die eigenschappen moet een leider hebben."

Dat hij er niet voor schroomt om recht voor zijn mening uit te komen, werd enkele dagen terug duidelijk. "Leuk dat jullie hier zijn, maar kom met je achterban", richtte de goedgebekte jonge strijder zich bij een van de protestmanifestaties tot enkele vooraanstaande oppositieleiders die ook daar waren. Niet lang daarna kwamen de gezamenlijke oppositiepartijen in spoedberaad, waar er plannen voor een grote manifestatie tegen het regeerbeleid zijn besproken. Biervliet is ervan overtuigd dat dit komt door zijn gedurfde oproep.

Streven

Prostestmanifestatie Theater Unique _IN (79)

JONGEREN BEWUST MAKEN over de huidige problematiek, daar richt hij zich nu op. Maar hoe vastberaden ook, hij realiseert zich dat dit niet van een leien dakje zal gaan. De multiculturele samenleving en het daardoor ontstane verschil in denken, ziet hij als het grootste obstakel. "Doordat er geen eenheid is in denkwijze, zijn we al maanden aan het protesteren." Maar aan opgeven denkt hij geenszins. "Het gaat niet gemakkelijk, maar er is een begin." En wat dan als hij, samen met de overige actievoerders, zijn doel heeft bereikt? Wat is dan de volgende stap? "Dat weet ik niet, het moment bepaalt. Je kunt alleen stappen ondernemen wanneer je in het moment bent. Ik ben nu op een missie en dat is bewustwording creëren." ◊

Dit artikel is verschenen in de weekendbijlage van 13 mei.

Lees ook:

deel 1 over Curtis Hofwijks

deel 3 over Bryan Boerleider 

deel 4 over Maisha Neus

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina